Volledig scherm
Visarend in de Biesbosch © Thomas van der Es

Jonge visarend in Biesbosch vliegt uit(video)

DRIMMELEN - De eerste in Nederland geboren visarend heeft donderdag het nest in de Biesbosch verlaten. ,,Breaking; De visarend is uitgevlogen!!'', jubelde boswachter Thomas van der Es op Twitter.

Onder het toeziend oog van een groep vogelspotters fladderde de jonge roofvogel het nest uit. De vogelaars stonden met hun camera's en telelenzen al bijna twee weken te wachten op deze 'historische vlucht'.

In de Biesbosch wonen twee visarendparen. Ze hebben er nesten gebouwd en verblijven er gedurende de zomermaanden. In het voorjaar bleek een van de paartjes te broeden. Dat was voor het eerst in Nederland. Staatsbosbeheer hield het paar sindsdien nauwlettend in de gaten.

Dat visarenden broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum, zegt Staatsbosbeheer. De grote vis etende roofvogels gebruiken ons land doorgaans alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa.

Boswachter Van der Es: ,,Dit is echt goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Dat een prachtige vogel als de visarend weer terug is als broedvogel in ons land zegt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied".

Het lijkt toch sterk op vliegen! #Biesbosch pic.twitter.com/Bs6yDFmMv7 — ThomasvanderEs (@ThomasvanderEs) August 4, 2016

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
147 stemmen