Volledig scherm
© instagram strijders.0162

Jonge vandalen zetten schokkende beelden van vernielingen in Geertruidenberg online (video)

Update: 11:30 uur GEERTRUIDENBERG - Op internet zijn schokkende beelden te vinden van jonge vandalen die huishouden in Geertruidenberg en Raamsdonksveer. De groep opereert onder het Instagram-account strijders.0162. De jongeren plaatsen pontificaal filmpjes van hun ‘successen’: vernielde bushokjes, in de fik gestoken containers of een vuurwerkbom. Dat leidt op Instagram tot tientallen likes.

Het laatste bericht is van woensdag: een dixi-toilet wordt omver gegooid. Dinsdag is nog een filmpje geplaatst van gesneuvelde ruiten bij een bushokje.

Op de beelden is niet alleen de uiteindelijke schade te zien. Ook komt de daad zelf in beeld. Zo kunnen volgers van het Instagram-account zien hoe een ei wordt kapotgeslagen op de motorkap van een auto. Andere video’s: een fiets die van de brug af wordt gegooid en een melkballon die bij iemand in huis wordt gegooid.

De vuurwerkbom maakt de meeste indruk. Deze wordt tientallen meters ver geworpen, knalt vervolgens uiteen en maakt flink wat lawaai. Beelden van een kliko in vuur en vlam krijgen van strijders.0162 het volgende commentaar: „Das pech kliko weg.”

Politie
De politie zegt op de hoogte te zijn van het Instagram-account en onderzoek te doen. „We overleggen met justitie over de juridische mogelijkheden”, laat woordvoerder Willem van Hooijdonk weten. De gemeente Geertruidenberg wordt al maanden geteisterd door jonge vandalen. Een tijdlang is de speeltuin bij de molen in Raamsdonksveer (Onvermoeidelaan) doelwit geweest van vernielingen. Hele toestellen zijn in de nachtelijke uren vernield.

De laatste maanden is met name het Veerse winkelcentrum Het Anker de klos. Een ondernemer, die uit angst voor represailles niet met zijn naam in de krant wil, kaartte in maart de kwestie aan bij het college van B en W. De winkelier constateerde vernielingen aan winkelwagens en ingegooide ruiten.

Burgemeester
Burgemeester Willemijn van Hees neemt de kwestie hoog op: „Het is ronduit schandalig.” Zo reageert burgemeester Willemijn van Hees op de videobeelden van het Instagram-account. Van Hees zegt tot woensdag het account niet te kennen. „Dat er moedwillig dingen worden vernield, vind ik erg. Maar dat deze jongeren daar prat op gaan en er ook nog eens mee te koop lopen, vind ik veel erger.”

Bijzonder is dat de jongeren de draak steken met de politie. Diverse foto’s van agenten staan op het Instagram-account. Zo is te zien hoe een agente in de Geertruidenbergse snackbar Kwebbles staat. „Ff eten tijdens werk”, luidt het commentaar van strijders.0162. Daarop wordt gereageerd: „FF frikandel halen tog haha.”
Ook is een foto te zien van bonnenschrijvende agenten. „Flikkers”, luidt het commentaar van strijders.0162. Elchappo0162 zegt: „Kkr joden.”

Het account kent drie beheerders, ruim 400 volgers en volgt zelf honderden andere Instagram-accounts.

Bekijk de schokkende beelden van de vernielingen.

WhatsApp
​Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook berichten op Whatsapp ontvangen van BN DeStem? Stuur BN AAN naar 0610141812.

Volledig scherm
© instagram strijders.0162
Volledig scherm
© instagram strijders.0162
Volledig scherm
Anonieme jongeren trekken een spoor van vernieling door Raamsdonksveer en Geertruidenberg. © instagram strijders.0162
Volledig scherm
© instagram strijders.0162
Volledig scherm
© instagram strijders.0162
Volledig scherm
© instagram strijders.0162
Compilatie van beelden van de Strijders 0162

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
895 stemmen