Volledig scherm
Popfotograaf Don Crusio

Jeugdcultuurprijs gaat naar 17-jarige popfotograaf Don Crusio

Jury van de jaarlijkse cultuurprijs maakte twee prijswinnaars bekend. Nog Drie genomineerden blijven tot 8 oktober in spanning. Dan wordt de cultuurmaand afgesloten in conferentieoord Bovendonk in Hoeven.

Oud Gastel

Hij wordt al de opvolger van Anton Corbijn genoemd, werkt er zelfs al mee samen. De 17-jarige fotograaf Don Crusio is 'hot' in de muziekindustrie. Artiesten als Graham Nash, Douwe Bob, Red Hot Chili Peppers, Barry Hay en Jett Rebel poseerden al voor zijn camera. Zijn talent is in zijn woonplaats Oudenbosch niet onopgemerkt gebleven. Woensdagavond werd bekend dat de jury van de Cultuurprijs Halderberge hem de 'jeugdprijs' toekent.

Dat gebeurde tijdens het eerste Cultuur Café in Oud Gastel, opgezet door de lokale omroep Halderberge TV. In café Onder De Toren maakte de tv-ploeg opnames voor promotiefilmpjes voor de september-cultuurmaand.

De jury onder voorzitterschap van Tineke Moes-Kuipers maakte ook de drie genomineerden voor de Halderbergse Cultuurprijs bekend. Voor hen blijft het tot 8 oktober spannend wie met de eer gaat strijken.

Voor dit jaar zijn de genomineerden toneelvereniging 't Gordijntje uit Bosschenhoofd, zangkoor Vox Populi uit Stampersgat en het schrijvers/regisseurs-echtpaar Mimi en Peter Waterschoot-van der Gracht uit Hoeven.

De jury bewondert de kwaliteit en continuïteit van 't Gordijntje, 'een klein gezelschap, dat komedie op hoog niveau ten tonele brengt'. De kracht van Vox Populi zit 'm in de zuivere, punctuele en melodieuze a-capella nummers en het Hoevense echtpaar wordt door de jury als 'de Nicci French van Halderberge' geroemd.

Don Crusio wordt als een groeidiamantje in de jaarlijkse traditie van cultuurprijzen gezien. De jury roemt zijn 'open mind' in eenwondere wereld, waarbij de popfotograaf trouwt blijft aan zijn artistieke principes. Jett Rebel prees hem eerder al aan: "Don is nu al zo verschrikkelijk goed in zijn werk, zo'n jongen moet je niet afremmen, maar juist stimuleren."

In het bijzijn van 'tout cultureel Halderberge' plus de wethouders Jan Paantjens en Hans Wierikx maakt de jury ook alvast de aanmoedigingsprijs bekend. Die gaat naar de stichting Vrienden van Sterrenwacht Tivoli, die de sterrenwacht nieuw leven inbliezen. De uitreiking van alle prijzen is op zaterdag 8 oktober in conferentieoord Bovendonk in Hoeven.

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
531 stemmen