Volledig scherm
De foto van Meester Bert. © AD

'Je bent en blijft onze meester Bert'

DORDRECHT / RIJEN - Honderden leerlingen, oud-leerlingen, ouders en collega's hebben gisteren in Dordrecht afscheid genomen van hun overleden meester Bert.

In de hal van de voormalige Mariaschool in Dordrecht, tegenwoordig het Integraal Kindcentrum (IKC) de Wereldwijzer, steken basisschoolleerlingen kaarsen aan rond twee portretten. Vriendelijk staart Bert van der Veeken hen aan.

Op de andere foto poseert hij met zijn vrouw Henriëtte, die ook jarenlang hier les gaf. Het is muisstil. De ruimte is volgepakt met mensen. Kinderen staan beneden, hun ouders kijken vanaf de trap toe. Zelfs de overloop is gevuld met vaders en moeders die samen met hun kind afscheid nemen van het docentstel dat afgelopen vrijdag werd doodgereden in Tilburg.

Jubileum
Oorspronkelijk zou op deze dinsdag 'meester van der Bert', zoals de 62-jarige populaire Rijenaar zichzelf altijd voorstelde aan de kinderen, zijn 40-jarig jubileum vieren. De kinderen hadden alles al voorbereid, zoals een alfabet dat bij elkaar 'meester Bert' vormde. Dat alfabet voeren de kinderen nu ook uit, maar wrang genoeg zonder hun favoriete leraar. De tekst is her en der aangepast, omdat hij er niet meer bij is.

,,De M van maestro, want je bent en blijft onze meester Bert'', spreekt één van zijn 80 leerlingen uit, aan wie hij in verschillende klassen les gaf. ,,En de T van Toontje. Je hondje dat iedereen kent van je verhalen'', eindigt een ander kind later het alfabet. Daarna wordt het liedje Angels gedraaid van Robbie Williams en houden enkele kinderen een toespraakje. Ook zingen ze het nummer De liefste van de wereld.

,,Het was heel warm, heel mooi, heel stil, ingetogen. Voor iedereen helpt dit'', stelt directeur Leny Tholhuijsen na afloop, waarna de kinderen om twaalf uur huiswaarts keren en de docenten even op adem kunnen komen. Het nieuws van het plotse overlijden kwam afgelopen vrijdag bij iedereen hard aan. Het verdriet drong in het schoolgebouw pas door, terwijl de eerste lessen al bijna begonnen.

Tholhuijsen: ,,Die vrijdag was rampzalig. De kinderen maakten het mee toen het bericht binnenkwam. Lazen het op hun mobieltjes, zagen dat mensen van streek waren. Iedereen is er daardoor heel dicht bij betrokken geraakt.''

Later tijdens de herdenking van dinsdag volgen enkele uren waarin oud-leerlingen en collega's afscheid nemen. Sommigen van hen leggen nog een krans. Tholhuijsen: ,,Bert zou dit heel mooi hebben gevonden.''

Verdachte langer vast
Justitie maakte woensdag bekend dat de 23-jarige verdachte die achter het stuur zat tijdens het ongeluk langer vast blijf zitten. De medepassagier, zijn 20-jarige broer, wordt vrijgelaten.

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
27'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
905 stemmen