Volledig scherm
© Johan Wouters

Jasper van den Heuvel winnaar GTC rally en prolongeert zijn NK titel

ROOSENDAAL / ETTEN-LEUR - Het is beslist: Jasper van den Heuvel (Mitsubishi) wint de GTC Rally met 12,1 seconden voorsprong op Bob de Jong (Citroën) en Ronald Leemans (Mitsubishi). Door de winst in de GTC Rally prolongeert van den Heuvel zijn Nederlands kampioenschap. Naaste concurrent Timo van der Waal kan hem niet meer inhalen.

Met nog twee korte proeven te gaan was de spanning helemaal terug. Bob de Jong naderde na korte proef 15 in Etten-Leur Jasper van den Heuvel tot op 4 seconden. "We gingen er op de laatste proef nog een keer voor zitten. Tot we een foutje maakten, toen was 't gedaan", zegt de Jong.

Ronald Leemans was de lachende derde, "Toen ik hoorde dat Martin van Iersel was uitgevallen ben ik op de cruisecontrol naar de finish gereden".

Jeroen van den Heuvel was blij dat hij het gehaald had. "Vooral in de nacht was het afzien. En ik ben blij dat de auto heel is gebleven. Ik had 'm namelijk al verkocht", zegt een blije van den Heuvel, die als gelegenheidsrijder meedeed.

Bob de Jong verloor veel kostbare tijd op de Kopte Proef 8. Hij zag concurrent Jasper van den Heuvel 18 seconden weglopen. Later maakte de Jong toch nog 10 seconden goed. Met nog vier proeven te gaan zat de spanning er goed in.

Leemans
Ook op de tweede dag van de GTC Rally verdedigt Ronald Leemans uit Raamsdonksveer zijn derde plaats met verve. De garagehouder uit Raamsdonksveer nestelde zich tijdens de openingsnacht (van Achtmaal) in de top-3 en ook op de eerste ochtendproeven rond Nispen en Wouw gaf hij zijn Mitsubishi Lancer de sporen.

Dat de achterstand op de nummers 1 en 2 groter wordt is niet vreemd. Jasper van den Heuvel (Mitsubishi Lancer) en Bob de Jong (Citroen DS3) beschikken over potentere, jongere wagens. Na het tweede rondje Wouwse Plantage en Roosendaal 't Anker is het verschil tussen de twee groter geworden. Bob de Jong maakte op de tweede dag een klein foutje waardoor, Jasper van den Heuvel voorsprong uitbreidde naar 17 seconden.

Na een stop in het in Den Goubergh gevestigde rallycentrum staan vanaf 13.00 uur de volgende proeven op het programma. Eerst die tussen Nispen en Wouwse Plantage en van 13.15 uur die tussen Wouw en Roosendaal. 

Fit aan de start
De derde plaats van Leemans is des te opmerkelijker omdat hij vanaf woensdag twee dagen op zoek is geweest naar een vervangende wagen voor zijn zoon Roald. Die crashte diens Opel Astra tijdens een testritje door de polder op een duiker.

Twee keer leek het erop dat Leemans een  andere rallywagen van zijn zoon had gevonden. Toen donderdagavond ook de tweede aangeboden wagen ondanks veel sleutelwerk nog teveel mankementen vertoonde, hield Leemans sr. het voor gezien. "Jammer voor Roald, maar ik moet vrijdagavond wel fit en uitgerust aan de start verschijnen."

Vrijdag
Rond tien uur lag de rally vrijdagavond even stil vanwege een zware crash van de Belg Matthias Boon. 

Wat in 1987 begon als de Nacht van Achtmaal, is in dertig jaar uitgegroeid tot de internationale GTC-Rally. De voorbije jaren was de rally te gast in Etten-Leur. Dit jaar is paardensportcentrum De Goubergh in Roosendaal de uitvalbasis. Vrijdag en zaterdag trekken de rallywagens door West-Brabant.

Vrijdagavond werd de vierde klassementsproef geneutraliseerd na een crash van de Belg Matthias Boon. Dat gebeurde in Achtmaal. De vijfde proef werd na de neutralisatie verreden en daarin was Van den Heuvel de snelste. Hij had 8 seconden voorsprong op De Jong en leidt daarmee de dans.

GTC Rally

Start, finish, rallycentrum en serviceterrein: PSC Den Goubergh (Roosendaal)

Klassementsproeven: 17; 5 op vrijdagavond, 12 op zaterdag; in of nabij Achtmaal, Wernhout, Zundert, Etten-Leur, Nispen, Wouw, Rijsbergen, Sprundel.

Programma zaterdag: 10.50 uur start eerste proef (kp6), 18.38 uur start laatste proef (kp17), 19.39 uur finish/podium bij Goubergh

Nadere informatie: www.gtcrally.eu

Lees maandag meer over GTC Rally in BN DeStem

Lees hieronder de belangrijkste gebeurtenissen nog een terug via de tweets van sport verslaggever Ad Pertijs

Tweets door @adpertijs

Volledig scherm
Volledig scherm
De GTC Rally in West-Brabant Kaart GTC Rally organisatie

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
784 stemmen