Volledig scherm
De brandweer was er met drie wagens snel bij toen er brand uitbrak op camping De Eekhoorn in Oosterhout. foto's Marcel van Dorst/MaRicMedia

Jannie redde haar slapende buurman bij Oosterhoutse campingbrand

OOSTERHOUT - Vrijdagochtend 07.10 uur. Brand op camping De Eekhoorn in Oosterhout, Seterseweg. De brandweer rukt uit. Intussen bonkt Jannie Oosterdijk op het raam van de buurman.

"Hij lag te slapen. Ik heb zo hard gebonkt dat de ramen er bijna uit vlogen", zegt ze. De buurman wordt wakker en vlucht uit zijn huisje. De vlammen schieten dan al uit het dak van de verlaten chalet. De eigenaar is niet thuis.

Vlammen
De brandweer is er snel bij, met drie wagens. Het mag niet baten. Het was echt schrikken, zegt Jannie Oosterdijk een paar uur na de brand. "Ik kom nu pas een beetje bij. Ik hoorde een klap, het regende flink, onweerde ook. Maar ik denk niet dat het blikseminslag was. En toen zag ik die vlammen. Ik heb de hond en kat aan de overkant ook in veiligheid gebracht, die mensen waren er niet." Gek, vervolgt ze. "Dat je op zo'n moment toch in actie komt en zo snel handelt."

Dun draadje
De Friezin staat zo'n vijftien jaar op De Eekhoorn, met veel plezier. Als even later de gewaarschuwde eigenaar van de verbrande chalet aan komt lopen en de geblakerde resten ziet is er alleen stilte. Hij slaat de handen voor zijn gezicht. "Ik ben gistermiddag (donderdagmiddag, red.) weggegaan", zegt hij tegen een medewerker van het Team Brandonderzoek. Of hij iets heeft aan gelaten aan elektriciteit. "Alleen de koelkast en de ventilator", weet hij.

De eerste indruk is, zegt de onderzoeker, dat geen sprake is van blikseminslag. Hij vermoedt oververhitting van een stroomkabeltje. De brandweer waarschuwt campinggasten: "Overbelasting komt vaak voor. Er gaat teveel stroom door een dun draadje."

Derde keer
Campingbaas Jerry Hermans (27), vierde generatie van het familiebedrijf: "Dit is bijzonder vervelend." In de zestig jaar dat het park bestaat is er volgens hem drie keer brand uitgebroken. "Ik denk dat de oorzaak moeilijk te vinden is." Het schuurtje en de aanbouw van de buurman zijn ook verwoest.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
146 stemmen