Volledig scherm
Janneke Niessen in het Mastbos: "We beschouwen het bijna als vanzelfsprekend, maar het is echt bijzonder dat zo'n prachtig bos zo dicht bij de stad ligt." foto rené schotanus/pix4profs

Janneke Niessen over Breda Woonstad: 'Ik vertel tegen iedereen hoe leuk het hier is'

BREDA - Als oprichter van technologiebedrijven komt Janneke Niessen over de hele wereld. Maar ze is en blijft 'fan' van Breda. Het is voor haar de perfecte woonstad.

Haar haren zijn nog nat, als Janneke Niessen (39) zich om 8.30 uur meldt voor het interview bij de Heeren van Breda aan het Mastbos. In dat bos, waar ze vlakbij woont, heeft ze net een rondje hardgelopen en ze komt onder de douche vandaan. "We beschouwen het bijna als vanzelfsprekend, maar het is echt bijzonder dat zo'n prachtig bos zo dicht bij de stad ligt."

Niessen wilde vroeg afspreken want ze moet nog naar Amsterdam, waar haar bedrijf Improve Digital gevestigd is. Ze werkt in Amsterdam of in het buitenland. Ze piekert er echter niet over om naar de Randstad te verhuizen.

Als oprichter van succesvolle tech- bedrijven is ze voortdurend bezig met innovatie en verandering. Maar als het over Breda gaat, waar ze sinds twintig jaar woont, hoeft er wat haar betreft helemaal niet zo veel te veranderen. "Je spreekt met een fan."

Wat is Breda voor jou?
"Thuis. Als ik de stad binnen rijd, vind ik het nog altijd overweldigend. Breda is gezellig, bourgondisch en groen. Ik heb hier veel vrienden. Het is relaxed, maar nooit saai. Je kunt hier anoniem zijn, maar niet te anoniem. Breda is heel schoon, dat merk je pas als je in andere steden komt. Ik vertel tegen iedereen hoe leuk het hier is en dat ze hier moeten komen wonen. Mensen in Amsterdam worden er soms gek van."

Dat klinkt als een stad waar niets meer aan gedaan hoeft te worden.
"Eigenlijk niet zoveel, nee. Breda moet je laten zoals het is en de sterke punten benadrukken of nog verder ontwikkelen. Je moet niet proberen iets te zijn wat je eigenlijk niet bent. De focus moet er vooral op liggen dat Breda zo'n goede stad is om in te wonen. Je moet bijvoorbeeld niet doen alsof er zoveel bezienswaardigheden zijn. Die zijn er natuurlijk wel, maar laat geen koetsjes voor toeristen door de stad rijden alsof er ik weet niet wat te zien is. Het moet bovendien ook niet te toeristisch worden, dat pas hier niet. En dat wil je ook niet."

Hoe kan Breda een nog sterkere woonstad worden?
"Er is een aantal dingen belangrijk. Investeren in infrastructuur bijvoorbeeld. Het duurt erg lang om naar Utrecht of naar Eindhoven te komen. Ik weet niet of je dan per se moet kijken naar verbreding van snelwegen. Ik denk dat je eerder verder vooruit naar kijken. De zelfrijdende auto komt er bijvoorbeeld aan en in Amerika zijn plannen voor een hyperloop, dat is een supersnelle trein die door een buis gaat. Daarmee zou je in een kwartier van Breda naar Amsterdam kunnen. Dat is toekomstmuziek, maar daar moet je al wel over nadenken. Door kortere reistijden en thuiswerken zal in de toekomst de plaats waar je werkt er minder toe doen en is de plaats waar je woont veel belangrijker."

"Een ander punt is onderwijs. Alle bedrijven worden technologie bedrijven, als ze dat al niet zijn. Dus een focus op technologie in het basis- en middelbaar onderwijs is erg belangrijk. De gemeente kan daar meer op sturen en zich zo onderscheiden. Als je bekendstaat als stad met kwalitatief goed onderwijs, word je nog aantrekkelijker als woonstad en daar trek je ook bedrijven mee aan. En om de rol als gezellige winkelstad te behouden, moet er een goede mix zijn van grote ketens en veel boetiekjes en bijzondere winkels."

Moet Breda zich richten op een bepaalde type bedrijven?
"Nee, er is hier niet één sector die er uitspringt. Breda moet vooral goede voorwaarden scheppen op het gebied van infrastructuur, onderwijs en wonen. Dan komen bedrijven vanzelf. Als gemeente kun je dat toch niet echt sturen. Wat je wel kunt doen is start-ups stimuleren, wellicht in samenwerking met de hogescholen hier. Zorg dan ook voor goede kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen waar startende ondernemers zich kunnen vestigen zonder aan dure, langlopende contracten vast te zitten."

In Breda is, zelfs dichtbij het centrum, nog veel ruimte voor woningbouw. Hoe zou dat er uit kunnen zien?
"Zorg vooral dat je de gezelligheid behoudt. Het kan best architectonisch bijzonder zijn, zoals op het Chassé Park, maar het moet wel bij de sfeer van de stad passen met veel groen en horeca. Het hoeven echt geen revolutionaire plannen te zijn. Breda trekt toch wel mensen aan."

Je werkt zelf in Amsterdam en komt veel in het buitenland; vind je Breda dan niet gezapig, zoals vaker gezegd wordt?
"Ik vind Breda helemaal niet gezapig. Het is hier hartstikke levendig en er wordt veel georganiseerd. Breda is gewoon een hele fijne stad."

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
596 stemmen