Volledig scherm
Alsof er een vliegende schotel is geland op de heide bij Woensdrecht. Dit is een drone van het bedrijf Aerobotica.

Is West-Brabant op weg robotland te worden? (longread)

BREDA/WOENSRECHT - Het lijkt onwaarschijnlijk, maar in West-Brabant worden drones gebouwd en binnenkort vestigt zich een robotontwikkelaar in Breda. Een opsteker voor Avans.

Hi-tech, innovatie, onderhoud cq maintenance, biobased industry, logistieke hotspot. Het zijn begrippen waarmee West-Brabant zich op de kaart probeert te zetten. Nu wil de regio vooruit in de robotsector. Een eerste stap is gezet met de vestiging van het Nieuw-Zeelandse bedrijf Invert Robotics Europe BV in Breda.

Dat zegt Stefan van Seters van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN. Vorige maand werd het project Smart Tooling goedgekeurd door de Interreg (grensregio) Vlaanderen-Nederland. Het project kwam tot stand na een vooronderzoek uitgevoerd met steun van de Regio West-Brabant (RWB). Met het project worden bedrijven ondersteund die robots ontwikkelen voor technisch onderhoud. Het Nieuw-Zeelandse Invert Robotics is een voorbeeld.

Kruisbestuiving
In dit geval gaat het om een bedrijf dat zijn verkoop en onderhoud voor een deel van de Europese markt vanuit Breda gaat regelen. Dat is een bescheiden beging, maar Van Seters denkt niet dat het hier bij blijft. "We hopen op een kruisbestuiving, op het ontstaan van netwerken. In West-Brabant zit veel procesindustrie. Het technische onderhoud in die sector kost heel veel geld en het is vaak niet zonder egvaar.

Veel bedrijven willen daarom niet onnodig mensen inzetten voor inspectiewerkzaamheden in bijvoorbeeld afgesloten ruimtes. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf heeft speciaal daarvoor robots ontwikkeld die dat werk moeiteloos overnemen", zegt hij. Een bijkomend probleem voor de industriële sector is dat de regelgeving voor veiligheid en milieu strenger wordt. Volgens Van Seters kunnen robots helpen het onderhoud goedkoper, schoner en efficiënter uit te voeren.

Drones
West-Brabant heeft op het gebied van robotisering al een belangrijke speler binnen de grenzen. Op het luchtvaartterrein Aviolanda in Woensdrecht is dronebouwer Aerobotica van Ali Nosrati gevestigd. Het is de één van de slechts drie dronebouwers in Nederland. Nosrati: "Onze drones worden gebruikt in de industriële en agrarische sector. Ze kunnen veel gewicht tillen, ook vanaf tien kilo.

De meeste drones kunnen niet meer dan tien kilo aan. Wij leveren op maat. De productie van onderdelen vindt voor een belangrijk deel plaats in het buitenland en de assemblage hier in Woensdrecht." Nosrati deelt het optimisme over de robotsector bij het REWIN. "West-Brabant heeft veel te bieden. Er is veel technisch onderhoud nodig voor de industrie. Daar kan de robotsector zeker van profiteren."

Avans
Al even positief is lector robotica en mechatronica Jos Gunsing van de Avans Hogeschool in Breda. Avans doet met het Expertisecentrum Duurzame Innovatie (EDI) praktijkgericht onderzoek naar technische vernieuwing. "De robotsector is enorm in beweging. Stonden robots tot voor kort vooral achter een groot hek, nu komen er steeds meer zelfstandig opererende robots. Ik verwacht dat er binnen tien jaar een nieuwe klasse robots opstaat in de hi-tech en onderhoudsindustrie. Die kunnen een belangrijke hulp zijn bij het opvangen van de schaarste aan personeel voor specifieke werkzaamheden."

Volgens Gunsing is de prominente aanwezigheid van maakindustrie in West-Brabant een grote kans voor de robotsector. "Dat maakt het ontwikkelen en zelfs produceren van robots in de regio aantrekkelijk. Zo ontwikkelt een bedrijf op Aviolanda robots om vliegtuigen mee te strippen."

Extra stimulans
Het REWIN ziet meer ontwikkelingen. Stefan van Seters: "Veel toeleveranciers profiteren van een groeiende robotsector. Daarnaast voorzie ik dat er onder grote spelers kennisclusters ontstaan. Dat is goed voor de robotsector. De toepassing van robots kan ermee bevorderd worden. In de chemische sector bijvoorbeeld zijn nog wel wat slagen te maken. Je moet dan denken aan reinigingswerkzaamheden. Essent gebruikt al een drone van RoniK Inspectioneering voor inspecties in de Amercentrale. Dat is een primeur voor Nederland."

De geografische ligging van West-Brabant is volgens Van Seters ook een niet te onderschatten voordeel. "Er is een bedrijf in de haven van Antwerpen dat al heeft toegezegd dat bepaalde robots op hun terrein hun worden getest. Zo'n bedrijf kan daar zelf veel baat bij hebben. Voor dergelijke vormen van internationale samenwerking zijn er Europese subsidies. Dat levert een extra stimulans op."

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
575 stemmen