Volledig scherm
© Thinkstock

Integratiediner: van Afrikaanse dans tot peestamp

BERGEN OP ZOOM -Veertig jaar heeft ze voor anderen gezorgd op het gemeentehuis. Generaties ambtenaren hebben koffie van haar gehad. Maar vandaag met het Integratiediner laat Nel Verbaant zichzelf in de watten leggen, net als de andere bewoners van woonzorgcentrum Stuijvenburgh in Fort-Zeekant. De geuren van de maaltijden nemen langzaam bezit van de zaal. Mevrouw Verbaant is van plan om de tafel eer aan te doen. „Ze hebben er hard voor gewerkt.”

TanteLouise organiseerde het diner voor de zesde keer. Steeds is het een doorslaand succes: de medewerkers, ook die van andere herkomst, koken voor de bewoners. De van origine Thaise verzorgster Su Paporn, hier kortweg Ann genoemd, heeft dit jaar extra veel kip ingekocht voor haar kai yang, een traditionele schotel. „Vorig jaar was het zo snel op.”

In Stuijvenburgh werken mensen uit alle windstreken, wel zo’n vijftien verschillende nationaliteiten. Met succes, zegt locatiemanager Sjaak de Winter. „Een aantal van hen zijn inmiddels gediplomeerd en hebben zich ontwikkeld tot doorgewinterde verpleegkundigen.”

Binnen de overkoepelende organisatie tanteLouise werken rond de 45 nationaliteiten. De nieuwkomers worden intensief begeleid en krijgen studiekansen. Een goede introductie bij de bewoners maakt deel uit van de aanpak. De Winter: „Natuurlijk moesten de bewoners wennen. Inmiddels maakt een hoofddoekje ze niet meer uit. Sterker nog, ze hebben bijna liever te maken met onze medewerkers met een andere culturele afkomst. Ze zijn klantgerichter en hebben meer voor een ander over.” De Winter nuanceert de negatieve berichtgeving in de media. „Je moet leren samenwerken en samenleven. Hier gebeurt dat gewoon.”

Lees meer in BN DeStem van vrijdag 14 oktober.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen