Volledig scherm
De vluchtelingenopvang in de Boschpoort (de voormalige Koepelgevangenis) sluit op 22 oktober de deuren. De vierhonderd vluchtelingen moeten dan elders zijn ondergebracht. Het COA en Breda zoeken een oplossing voor de opvang. foto Palko Peeters

Instellingen: langer AZC in de Boschpoort

BREDA - Vier maatschappelijke organisaties in Breda pleiten in een open brief aan het gemeentebestuur om de voormalige gevangenis De Boschpoort langer als asielzoekerscentrum te gebruiken. 

Amnesty International, Humitas afdeling Breda, het Annahuis en het Mondiaal Centrum Breda noemen het 'de morele verantwoordelijkheid' van Breda om 'als één van de tien grootste gemeenten van Nederland' vluchtelingen te blijven opvangen. Burgemeester en wethouders willen het AZC in De Boschpoort op 1 oktober sluiten zoals de gemeente twee jaar geleden met de omwonenden afsprak. 

Lange tijd lag er een plan om vanaf die datum de 390 asielzoekers te verhuizen naar het leegstaande belastingkantoor aan de Gasthuisvelden.

Maar nu de vluchtelingenstroom opdroogt, heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers daar opeens veel minder oren naar en wil het de asielzoekers uit De Boschpoort vanaf 1 oktober verdelen over andere AZC's in het land die al veel lege bedden tellen.

B en W van Breda hebben nog niet op de brief gereageerd.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
44 stemmen