Volledig scherm
KWF deelt bij Hazeldonk zonnebrandcrème uit aan vakantiegangers.

'Insmeren? Daarvoor moet u bij mijn vrouw zijn!'

HAZELDONK - "De hele caravan ligt al vol met zonnebrand, maar evengoed: superleuk." Ze zijn met z'n vieren vanuit Zwolle op weg naar Spanje.

Na twee uur een tussenstop op Hazeldonk. Daar stuiten ze op een team van onder meer KWF Kankerbestrijding. Met karren vol zonnebrandcrèmes, folders, polsbandjes die aangeven of je de zon zo onderhand niet eens uit moet en handige doekjes voor de snelle smeerder.

Voor het onderwerp smeren moet je bij zijn vrouw zijn, zegt Jan Hartlief uit Emmen. "Zij is de baas." Brigitte ontkent niet vanuit de deuropening van de caravan. Ze zijn op weg naar Frankrijk en Brigitte neemt de samples met smeermiddelen dankbaar in ontvangst: "Ik hoop dat we het nodig zullen hebben in de Dordogne."

Het was voor het eerst dat KWF Kankerfonds deze actie hield, zaterdagmorgen tussen 7.00 en 9.00 uur. Doelgroep: de zonaanbidders die naar het zuiden reisden. Een waarschuwing om vooral veel te smeren. Ieder uur bij voorkeur en meer nog, voor wie zwemt of veel zweet.

Ieder jaar krijgen 50.000 Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Het is daarmee na borstkanker (één op de acht vrouwen krijgt die boodschap) de tweede vorm van kanker waarmee Nederlanders te maken krijgen. In 90 procent van de gevallen betreft het een basaalcel- of plaveiselcelcarcinoom en in de andere gevallen gaat het om een melanoom, de 'heftigste' variant. Deze boodschap kregen vorig jaar 5962 mensen. Van deze groep zijn er bijna duizend overleden.

"Smeren, kleren, weren", is dan ook de boodschap die KWF-woordvoerster Marsja Meijer zaterdag uitdroeg. Smeren, een half uur voor je de zon in gaat, beschermende kleding dragen in de volle zon en de zon mijden (weren) tussen 12.00 en 15.00 uur.

Beladen met zakjes en flesjes vertrokken Charlotte Seldenthuis uit Emmen en haar zeven reisgenoten gistermorgen van hun tussenstop bij Hazeldonk. "Smeren? Altijd. Anders krijg ik rode plekken."

Amsterdammer Achraf Aanzi, met vrouw Najoua en familie onderweg naar Marokko: "Ja, ik smeer. Altijd. Omdat ik heb gehoord van de kanker. Dáárom.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
895 stemmen