Volledig scherm
Het braakliggende terrein, waar voorheen de suikerfabriek stond. © Joyce van Belkom

Initiatief om Turfschip-attractie te creëren op Bredaas CSM-terrein

BREDA - Er is een initiatief om op het CSM-terrein een werf te maken in het teken van de list met het Turfschip van Breda.

Marcel Vos kan het niet begrijpen. Dat zo'n belangrijk verhaal van Breda zo onbekend is. Hij doelt op de list met het Turfschip van Breda dat een belangrijke gebeurtenis is uit de Tachtigjarige Oorlog. Vos wil dat mensen de geschiedenis van deze list kunnen herbeleven door een toeristische attractie te creëren op het CSM-terrein.

De list met het Turfschip van Breda is de inname van de stad door de Geuzen op de Spanjaarden in het jaar 1590. Dit gebeurde door 75 soldaten te verstoppen in het ruim van een Turfschip en het kasteel van binnenuit te veroveren.

"Ik vind dat er te weinig bekend is over dit verhaal in de stad", vertelt Vos die zich al enige tijd hard maakt voor dit plan. Zijn doel is om een plek te creëren waar mensen een tentoonstelling kunnen bezichtigen én een 3D-film kunnen bekijken over de list. Ook is het de bedoeling dat op de werf het Turfschip van Breda wordt nagebouwd, een boot van negentien meter lang en vier meter breed.

Als de bezoekers dat hebben bewonderd, stappen ze op een tweede boot die langs alle plaatsen in Breda en eventueel West-Brabant vaart die te maken hebben gehad met het Turfschip. Bijvoorbeeld Etten-Leur, Zevenbergen en Fijnaart.

Lees het uitgebreide verhaal in de krant dinsdag 23 augustus.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
46 stemmen