Volledig scherm
Kinderen leggen een bosje bloemen op de graven van de gesneuvelde Poolse soldaten op de begraafplaats aan de Vogelenzanglaan in het Ginneken.foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

Infocentrum bij Pools ereveld Breda: een plek om verhaal Poolse strijders te schetsen

BREDA - Of het financieel haalbaar is, is nog de vraag. Maar het Generaal Maczek Museum en de gemeente Breda willen beide dat er een informatiecentrum komt bij het ereveld bij de Poolse begraafplaats.

Het gaat om een centrum dat kan gaan dienen als plaats waar de nog in leven zijnde oud-strijders, hun familie en geïnteresseerden in de rol van de Poolse strijdkrachten bij de bevrijding van Breda tijdens WO II, kunnen samenkomen.

Bovendien moet het een plek worden waar films en andere visuele presentaties gehouden kunnen worden om het verhaal van de Poolse strijders in en rond Breda en de geschiedenis van het ereveld te schetsen.

De komende maanden wordt er een plan van aanpak gemaakt waarin de mogelijkheden voor zo'n infocentrum verder worden uitgewerkt.

Dat hebben het Maczek Museum en de gemeente met elkaar afgesproken. Behalve dat willen de twee partijen dat er in Breda de komende jaren ook veel meer exposities en activiteiten georganiseerd gaan worden die WO II en de rol van de Polen bij de bevrijding koppelen aan actuele maatschappelijke thema's.

Frans Ruczynski, voorzitter van het Generaal Maczek Museum is blij met de uitgesproken gemeentelijke steun. ,,Wij zijn verheugd dat het brede draagvlak in de samenleving voor onze missie ook zijn weerslag vindt in de Bredase politiek. Maar er is ook nog veel werk aan winkel."

Het Maczekmuseum dat lang in de Trip van Zoudtlandtkazerne was ondergebracht, is alweer enige tijd dicht. 

Lees dinsdag meer in BN DeStem

Live Voetbal

SDC PuttenSDC
20:45
PSVPSV
away logo

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
853 stemmen