Volledig scherm
Inchecken met de OV-chipkaart . © ANP

Inchecken op station Breda gaat vlekkeloos (video)

BREDA - De officiële ingebruikname van de poortjes op het station in Breda is maandagmorgen vlekkeloos verlopen.

Dat gebeurde onder meer onder het toeziend oog van een 'beheerster toegang stations' van de Nederlandse Spoorwegen, die het allemaal met een brede glimlach op het gezicht aanzag: "Ik ben hélemaal gelukkig."

Om precies acht uur in de ochtend was de spanning van haar gezicht af te lezen. Op dat moment kwamen er vijf treinen tegelijk aan in Breda en al die passagiers moesten gelijktijdig door de poortjes stromen. Alsof ze er met z'n allen op gestudeerd hadden, zó soepel en snel als dat ging.

Bij slechts een enkeling ging dat even minder goed. Zoals bij de vrouw die al door het poortje was, maar zich bedacht om nog gauw even een broodje te scoren. Maar toen bleek achter haar de poort dicht. Boem. Een andere vrouw leek ook in problemen te verkeren. 'Haar' poortje bleef ook gesloten. Direct schoten twee toezichthouders te hulp. De vrouw bleek haar kaartje niet te kunnen vinden. Met duidelijk Amsterdamse tongval verklarend: "Dit ouwe wijf stopt altijd alles in haar tas en dat doet ze dus ook met haar kaartjes."

Opvallend was dat de meeste passagiers voor de meest rechtse poortjes kozen. Toelichting van de medewerkster van de NS: "Iedereen is rechts georienteerd. Net als bij Albert Heijn." Maar het is niet zo dat alle poortjes met een groen pijltje (daar moet je doorheen om doorgang te krijgen) ook rechts staan. Op advies van ProRail is gekozen voor een systeem waarbij steeds twee poortjes met een pijlltje worden afgewisseld met twee poortjes met een rood kruisje (gesloten). De dame van NS: "En dat blijkt inderdaad goed te werken."

Lees dinsdag meer over de poortjes in BN DeStem.

Volledig scherm

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
46 stemmen