Volledig scherm
De laatste hand wordt gelegd aan de replica van de Biesbosch bij het MuseumEiland. © Cor de Cock

In een oogopslag zien hoe de Biesbosch eruit ziet

WERKENDAM - De omvorming van het Biesboschmuseum in Werkendam naar het MuseumEiland nadert zijn voltooiing. Het buitenterrein is bijna klaar. Bezoekers van het MuseumEiland kunnen over enkele weken vanaf het dak in één oogopslag zien hoe het watermanagement in de Biesboschdelta werkt.

In de 'tuin' van het museum is een grote maquette gemaakt van de hele Biesbosch, zowel de Brabantse als de Hollandse. Begin juli is het werk klaar en kunnen bezoekers daar ook doorheen lopen.

Directeur Peter van Beek is blij dat dan de bouwvakkersbusjes uit het zicht verdwijnen. ,,Er wordt hier nu bijna twee jaar gewerkt. Eerst is het museumgebouw zelf verrezen en bijna een jaar geleden open gegaan. Daarna is het werk verplaatst naar het buitenterrein. Want ook daar willen we de bezoekers iets extra's bieden.''

Smeltwater
Dat extra's bestaat dus uit een replica in het klein van de gehele Biesbosch. Van Beek: ,,We laten zien hoe de delta gevuld wordt met sneeuwwater via de Rijn en regenwater via de Maas. Dat sneeuwwater komt ook echt van hoogte, in dit geval het dak van het museumgebouw. Verder laten we het zoetwatergetijde zien. Enkele keren per dagen vullen de polders in de maquette zich dus ook echt met water en even zo vaak lopen ze leeg. In de maquette zijn ook schuifjes aangebracht zodat bezoekers die er doorheen lopen, ook zelf aan de slag kunnen met watermanagement.''


In het buitengebied komen informatiepanelen te staan waar een en ander wordt uitgelegd over de tot overstromingsgebied omgevormde polder. Er komen ook wat oriëntatiepunten, zoals de Moerdijkbrug, zodat bezoekers een idee hebben waar ze in het gebied zo ongeveer staan. Rond de maquette komt ook een wandelpad. De aankleding van het buitengebied gebeurt met natuurkunstwerken.

70.000 bezoekers
​Van Beek is uitermate tevreden over het eerste volle seizoen van het vernieuwde museum. ,,Eind deze maand komen we uit op en rond de 70.000 bezoekers. Dat is toch een verdubbeling ten opzichte van het oude museum. Natuurlijk krijg je zo'n eerste jaar door alle mediabelangstelling extra veel bezoekers. Maar als straks het buitengebied klaar is, trekt dat toch ook weer extra bezoekers.'' De directie van het museum heeft nog wel een 'vuiltje' weg te werken vanwege het conflict met de aannemer over mogelijk ondeugdelijk werk dat zou zijn geleverd bij de bouw. Die procedure kan volgens Van Beek nog wel even duren.

Volledig scherm
© Ronald Tilleman

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
150 stemmen