Volledig scherm
ANP

In Baarle-Nassau is de meststank niet te harden, gemeente krijgt tientallen klachten

BAARLE-NASSAU – Inwoners van Baarle-Nassau hebben al weken te maken met een niet te harden meststank. Een lucht die al sinds de kerstdagen met enige regelmaat boven het dorp hangt. De afzender van de stank, een mestput bij een boerderij aan de Nijhoven, is inmiddels bekend.

De extreme stank wordt veroorzaakt door ‘niet-mesteigen stoffen’ in deze mest. Het zou gaan om oplosmiddelen in de mest, zo schrijft de gemeente op haar Facebook-pagina. Hoe die stoffen in de mest terecht zijn gekomen, is vooralsnog onduidelijk.

Schoonmaakactie
Na de eerste schoonmaakactie van de stal was de lucht nog niet geklaard. Integendeel. “Anderhalve week geleden heeft de eigenaar de mestput gereinigd. Na verloop van tijd bleek dat de stank niet was verdwenen”, zegt Jeroen Leemans, woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau.

Opnieuw werd de afgelopen dagen bij de gemeente flink geklaagd over stankoverlast. Leemans: “Daarom is vanaf vandaag (dinsdag, red.) de eigenaar opnieuw de mestput aan het reinigen. De Omgevingsdienst is daarbij aanwezig, verricht metingen en geeft waar nodig adviezen. De verwachtingen is dat de stank tijdelijk weer zal toenemen omdat de staldeuren tijdens het schoonmaken worden opengezet. Als het goed is, is de stank de komende dagen voorgoed verdwenen.”

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
92 stemmen