Volledig scherm
IJsbrand Chardon tijdens het eerdere EK vierspan in Breda. foto Kay in 't Veen/ProShots

IJsbrand Chardon gaat voor de titel op WK in Breda

BREDA - IJsbrand Chardon geeft met zijn vierspan vol gas op het komende WK in Breda. ‘Het wordt tijd dat ik die titel weer eens pak.’

Halverwege Schipluiden en Den Hoorn heeft IJsbrand Chardon in het Westland zijn eigen paardenparadijsje gebouwd. In alle vroegte geeft hij er zijn paarden Eddy (rechtsachter), Winston E (linksachter), Bravour (rechtsvoor), Zion en Zandor (strijdend om de linksbuitenpositie) de sporen. „Vanwege de hitte train ik ze ’s morgens vroeg al. Een beetje stappen, een beetje in de weer blijven. Zo kort voor het WK zit het zware werk er al op. Ik moet er nu vooral voor zorgen dat ze in hun comfortzone terecht komen.”
Chardon spreekt over een lichte, onderhoudende training. Toch gaat het er fel aan toe, deze ochtend. „Licht wil niet zeggen, dat het slapjes mag zijn”, zegt hij lachend. „De paarden moet op de eerste plaats luisteren en gehoorzamen. Ik wil dat ze direct reageren. Hoe sneller ze reageren, hoe sneller en scherper we door een hindernis gaan.”

Scherp
Scherp is ook nog altijd het baasje. Chardon is inmiddels 55 jaar. Hij heeft vier wereldtitels (‘nog altijd een record’), elf zeges in Aken en 27 nationale titels op zak. De energie spat er nog altijd van af. Begin over zijn leeftijd en de ogen gaan twinkelen. „Ik heb begin dit jaar de indoor world cup gewonnen. Dat is een echte snelheidsprijs. Outdoor gaat het iets langzamer en indoor willen al die jonge mannen me daarom pakken. Als je ze dan in de finale allemaal te snel af bent, is dat onwijs kicken.”

Wie Chardon al eens vol vuur met zijn vierspan door een waterbak zag gaan, krijgt de indruk dat hij zich een uit het wilde westen weggereden postkoetsbestuurder of een moderne Ben Hur moet voelen. „Nou Ben Hur, die doet al lang niet meer mee”, verzekert de Westlander. „Hard scheuren zit er niet meer in. De parcoursen zijn paardvriendelijker geworden. Het komt nu veel meer op de techniek aan. Je moet je span in de goede flow door de hindernissen sturen.” Of Chardon dat jammer vindt? „Welnee”, zegt hij enthousiast. „Het heeft de sport voor mij juist veel mooier gemaakt. Vroeger kon je veel harder rijden, maar vroeger kon ook iedereen zo maar doorrijden in de hindernissen. Nu het veel technischer is geworden, en je moet manoeuvreren op de vierkante centimeter, komen de beste stuurlui veel meer boven drijven. Je kunt niet meer winnen door alleen maar hard te rijden met die kar.”

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (39%)
  • Oneens (61%)
1060 stemmen