Volledig scherm
© Thinkstock

'Iedereen in Drimmelen moet blijverslening kunnen aanvragen'

MADE - Stel geen leeftijdsgrens aan een zogeheten blijverslening. Je moet niemand uitsluiten. Ook jonge gezinnen met een gehandicapt kind moeten er een beroep op kunnen doen of ieder ander die nadenkt over het levensloopbestendig maken van zijn woning.


Dit advies van het WMO-platform Drimmelen neemt het college over en wordt op 19 januari behandeld in de raad.

Drimmelen heeft 200.000 euro beschikbaar voor de blijverslening. Door hun woning te verbouwen kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Op lange termijn bespaart dat zorgkosten. Een deel van de voorwaarden kunnen gemeenten zelf bepalen.

Drimmelen wil een bovengrens van 30.000 euro hanteren. Dat leenbedrag vindt het WMO-platform te laag, die wil het verhogen naar 50.000 euro. Omdat er hoge extra kosten (afsluiten hypotheek en notaris) aan de blijverslening zijn verbonden, is die alleen interessant voor 'stevige verbouwingen'.

Voor beperkte woningaanpassingen tot 10.000 euro is het handiger om een consumptief krediet te verstrekken, vindt het platform. Zo ver wil het college niet gaan. Het wil zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de blijverslening. ,,In een later stadium bekijken we of het budget van 200.000 euro verhoogd moet worden. Dat is afhankelijk van het aantal aanvragen."

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1116 stemmen