Volledig scherm
De Amersfoortse wijk Vathorst © ANP

Huurhuis bijna niet meer te betalen, Breda iets goedkoper

BREDA - De huren rijzen de pan uit voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.  In de vrije sector zijn landelijk de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen. In Breda blijken de cijfers echter te zijn gedaald met 0,3 procent  Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste verhuurplatform van ons land.

Geen hypotheek
Huren van ruim 1200 euro per maand zijn geen uitzondering meer. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Bijvoorbeeld omdat ze een flexibel contract of tijdelijk contract hebben, zzp'er zijn of net gescheiden zijn en snel aan een andere woning moeten zien te komen.

Er zijn 'slechts' 326.000 woningen in de gehele vrije sectormarkt beschikbaar. Juist door die schaarste nemen de huurprijzen een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor klem te zitten.

Klem
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft verwacht dat die spurt aanhoudt. ,,Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komen klem te zitten. Een deel daarvan verdient genoeg om een huis te kopen, maar krijgt geen hypotheek omdat ze niet in het standaardplaatje passen. En dat terwijl ze met een woning in de vrije sector maandelijks veel duurder uit zijn."

Gemiddeld betaalt een woningzoekende in de vrije sector nu 13,50 euro per vierkante meter per maand. Vooral de steden in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland krikken dit landelijk gemiddelde flink op. Maar de trend is in het hele land te zien.

Daling
In bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg is een stijging van respectievelijk 1,2 en 1 procent. Daar staat tegenover dat in Breda een daling van 0,3 procent te zien is en in Best zelfs een daling met 4,6 procent.

Door deze extreme verschillen komt de gemiddelde stijging in Noord-Brabant uit op 0,3 procent .

Volgens Pararius zijn de huren nu op het hoogste punt sinds begin 2010, hét moment dat het verhuurplatform voor het eerst deze gegevens is gaan bijhouden. In deze berekeningen zijn overigens niet alleen de kale huren meegenomen, maar ook gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Opvallend is dat van de vier grote steden Rotterdam bezig is aan een opmars. Daar 'doet' een huurwoning nu gemiddeld 14,22 euro per vierkante meter per maand. Voor een appartement van 80 vierkante meter tikt een huurder maandelijks bijna 1150 euro neer.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Huurwoningen in Gouda. © ANP

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen