Volledig scherm
Een verstopplek die de politie terugvond in de rugleuning van een huurauto. © Politie

Huurauto’s populair bij criminelen in Brabant, zegt de politie

BREDA - Politie-onderzoek wijst uit dat criminelen in Brabant vaak gebruikmaken van huurauto's. Die conclusie wordt getrokken nadat politiediensten deze week in het werkgebied van de Eenheid Zeeland-West Brabant in nauwe samenwerking met de Taskforce Brabant-Zeeland controles uitgevoerd hebben malafide autoverhuurbedrijven aan te pakken.

In deze voertuigen worden regelmatig zorgvuldig geprepareerde ruimtes aangetroffen met daarin drugs, wapens en/of geld. Vaak gaat het hierbij niet om dure en opvallende bolides, maar juist om doorsnee middenklassers. Binnen de Taskforce Brabant-Zeeland werken politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en Belastingdienst nauw met elkaar samen. Bij de controles die deze week zijn gehouden waren ook de Koninklijke Marechaussee, Douane, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant, het Verbond van Verzekeraars en de Belgische politie betrokken.

Verkeerscontroles
Er waren dagelijkse verkeerscontroles en in totaal werden deze week tien autoverhuurbedrijven gecontroleerd. De politie van de eenheid Zeeland-West Brabant heeft in het kader van de aanpak Ondermijnende criminaliteit een projectteam ingesteld om de rol van autoverhuurbedrijven te onderzoeken bij het mogelijk faciliteren van criminele activiteiten. Uit het onderzoek komt naar voren dat veel criminelen gebruikmaken van huurauto’s. Het gaat vaak om mensen die weinig of geen officieel inkomen hebben.

Cash
Ze maken vaak langere tijd gebruik van huurauto’s en daarvoor wordt cash betaald. Alleen al in een stad als Tilburg zijn opvallend veel autoverhuurbedrijven. De onderzoekers tellen er 56 waarvan er 34 geregistreerd zijn. In vergelijking met bijvoorbeeld een stad als Groningen waar er 19 zijn geregistreerd een hoog aantal, terwijl dit economisch gezien niet te verklaren is. Wat uit onderzoek ook zichtbaar wordt, is dat bij autoverhuurbedrijven regelmatig sprake is van een onwenselijke verwevenheid tussen onderwereld en bovenwereld.

Anonimiteit
De Taskforce vindt het belangrijk om die verwevenheid tussen onder- en bovenwereld in de autoverhuurbranche tegen te gaan. Er zijn maatregelen die hiertoe kunnen bijdragen. Ten eerste het invoeren van een afwijkend kenteken voor huurauto’s. Daarmee wordt de anonimiteit van huurauto's weggenomen, iets wat criminelen niet prettig vinden. Ten tweede een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven, bijvoorbeeld geregeld via de plaatselijke APV in een gemeente. Die vergunningsplicht is er nu nog niet, maar de gemeente Tilburg werkt momenteel bijvoorbeeld wel aan een plan hiervoor.

Keurmerk
Een derde maatregel kan zijn het tegengaan van grote cashbetalingen of een meldingsplicht hiervan. Ten slotte zou een solide keurmerk voor en door de autobranche een bijdrage kunnen leveren. Er werden deze week samen met partners controles ingesteld bij zeven autoverhuurbedrijven in Tilburg en één in de gemeente Borssele. Vrijdag wordt op nog twee locaties gecontroleerd. Voor één van de bedrijven is de actie voor de eigenaar naar eigen zeggen aanleiding om faillissement aan te vragen. Van zijn nieuwe bedrijf waren vier auto’s niet verzekerd.

Vuurwapen
Bij een controle donderdag in Roosendaal werden in een loods naast een autoverhuurbedrijf tijdens de controle hennepkwekerij gerelateerde goederen aangetroffen. Ook hier werd vervolgens de controle omgezet in een strafrechtelijke doorzoeking. Er werd wat hennepafval en een automatisch vuurwapen aangetroffen. Volgens informatie zou de huurder van deze loods, de 25-jarige eigenaar van het autoverhuurbedrijf zijn. Hij is als verdachte aangehouden. Bij bedrijven zijn bij de controles zaken geconstateerd die verder uitgezocht moeten worden, bijvoorbeeld over het wagenpark maar ook over werknemers die al dan niet aan het werk waren.

Selectie
Er werden deze week ook met partners verkeerscontroles gehouden, onder meer langs de A16 bij Hazeldonk, de Neeltje Jans, de Brouwersdam en in de omgeving van Bruinisse, Tilburg en Breda. Tijdens deze controles werd naast de gebruikelijke zaken nu ook specifiek gelet op huurauto’s. Met hulp van motorrijders en ANPR-apparatuur (Automatic Nummer Plate Registration) werd een selectie gemaakt van de voertuigen en inzittenden die aan een controle werden onderworpen. De resultaten worden door het projectteam geanalyseerd.

Wanbetaler
Op vrijdag 24 juni 2016 zagen agenten op de Oesterdam in Tholen omstreeks 04.15 uur een Volkswagen Polo rijden. Bij navraag bleek dat de auto op naam stond van een verhuurbedrijf uit Bergen op Zoom. De eigenaar van dit bedrijf bleek geregistreerd te staan als fiscaal wanbetaler. De bestuurder, een 19-jarige man uit Bergen op Zoom, vertelde dat hij de auto van een maat mocht gebruiken om eten te halen. De auto werd in beslag genomen en doorzocht met een speurhond. Tijdens deze doorzoeking werd ter hoogte van het bestuurdersgedeelte via de linkerzijde van de stuurkolom een plastic zakje aangetroffen met daarin 31 pony packs cocaïne.

Verstopplek
De verstopplek was te bereiken door een klepje te verwijderen nabij de stuurkolom. De officier van justitie gaf de politie toestemming om de verdachte buiten heterdaad aan te houden. Dit gebeurde op dinsdag 12 juli 2017 in Oud Gastel. Er waren doorzoekingen in Bergen op zoom en Oud Gastel. Daarbij werden onder meer enkele honderden grammen aan vermoedelijk cocaïne aangetroffen.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
848 stemmen