Volledig scherm
© Thinkstock

Huren in vrije sector stijgen naar hoogste niveau sinds 2010

BREDA - De huren in de vrije sector zijn dit jaar opnieuw gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Gemiddeld steeg de huurprijs in één jaar tijd van € 12,61 naar € 13, 38.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van online huurwoningaanbieder Pararius.

Ieder kwartaal analyseert Pararius de gemiddelde vierkantemeterprijzen voor huurwoningen in de vrije sector, op basis van zijn eigen database. Ingezoomd op provinciaal niveau vallen grote regionale verschillen op. Noord-Holland, waar Amsterdam een groot deel voor haar rekening neemt, staat bovenaan de lijst met een gemiddeld maandbedrag van 19,20 euro per vierkante meter. In Drenthe ben je voor 7,60 euro per vierkante meter per maand klaar. Van de gemeenten die meegenomen zijn in deze analyse, voert Amsterdam de lijst aan (€22,34 per m²), gevolgd door Amstelveen (€17,99), Leiden (€15,65), Haarlem (€15,35) en Utrecht (€15,26).

Noord-Brabant
In Brabant liggen de huurprijzen in de vrije sector lager dan landelijk gemiddeld. Een huurder betaalt gemiddeld € 10,88 per vierkante meter. In Breda ligt de gemiddelde prijs iets hoger, namelijk €11,74.

Oorzaak
Pararius wijt de stijging van de huurprijs aan de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector in combinatie met particuliere verhuurders die de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs.   

Over de cijfers:

De cijfers zijn gebaseerd op woningen die in het desbetreffende kwartaal zijn aangeboden op Pararius.nl. In het laatste kwartaal van 2015 werden op de site een kleine 11.000 woningen te huur aangeboden . Pararius heeft op basis van deze gegevens een gemiddeld bedrag per vierkante meter per maand berekend. Dit is de uitkomst van het gemiddelde totale huurbedrag per maand, gedeeld door de oppervlakte. Woningen met een woonoppervlakte van minder dan 60 en meer dan 300 vierkante meter werden niet meegewogen in de berekeningen.

Alleen woonplaatsen waar over het gehele kwartaal meer dan 20 metingen gedaan konden worden, zijn meegewogen in de berekeningen. Huurwoningen met een woonoppervlakte kleiner dan 60 vierkante meter en groter dan 300 vierkante meter en met een huurprijs onder de € 710,68,- werden niet meegewogen in de berekeningen.

poll

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
250 stemmen