Volledig scherm
© Thinkstock

Huiveringwekkende flitspaal in Dorst komt niet meer terug

DORST - De vlag kan uit bij autorijdend West-Brabant. De flitspaal die passanten op de N282 jarenlang de stuipen op het lijf joeg, keert definitief niet meer terug als de herinrichting van die Rijksweg vrijdag afgerond wordt.

De flitspaal stond vorig jaar op de 22e plaats op de lijst van 'bestverdienende' palen in Nederland en was daarmee met afstand de meest lucratieve in de regio. In 2015 werden ter hoogte van huisnummer 98 maar liefst 25.930 hardrijders vastgelegd. Samen goed voor een berg bekeuringen met een boetebedrag van een slordige anderhalf miljoen euro, zo is becijferd. Op de voormalige rijksweg, die al jaren dienst doet als provinciale gebiedsontsluitingsweg, geldt een maximum van 50 kilometer per uur.

Veiliger
Op het gedeelte van de weg tussen de kom Dorst en de ingang van de vliegbasis in Rijen is een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen. De verwachting is dat de maatregelen aan de weg ervoor zorgen dat het verkeer in Dorst veiliger wordt en dat de maximum snelheid van 50 kilometer per uur eer beter nageleefd wordt, zo zegt een woordvoerster van de provincie. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft als standaardregel dat in dit soort gevallen bestaande flitspalen niet terugkeren. 

Evalueren 
De provincie is het daar mee eens maar gaat de situatie in het najaar nog wel evalueren. Mocht dan blijken dat er te grote overschrijdingen van de maximum snelheid zijn dan volgen er mogelijk andere aanpassingen, aldus de woordvoerster. Overigens moeten er na het afronden van het werk in het najaar nog een aantal aanpassingen gedaan worden. Zo moet er in het najaar nog een calamiteitenuitrit aangelegd worden voor de brandweer en ook worden er hagen aangeplant.    

Bewoners
Nel Volders woont met haar man pal aan de Rijksweg. Ze is heel stellig: „Er wordt hier nu hard gereden”, zegt ze. „Die flitspaal moet gewoon terugkomen.” Volders ook ontevreden over de nieuwe inrichting van de weg. „Er is geen parkeerruimte meer voor bezoek. Overal liggen drempels, je kunt je eigen garage of oprit amper in.”

Lees woensdag meer over de herinrichting van de weg en de flitspaal in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen