Volledig scherm

Huiswerkbegeleiding, voor rust in overvolle puberhoofden

BREDA / OOSTERHOUT - Ouders van nu sturen hun kinderen op school naar huiswerkbegeleiding. Ook het aantal huiswerkbureaus vermenigvuldigt zich. Vanwaar deze tendens? Een verkenning.

Maartje Vermast (13), leerlinge op het Bredase Graaf Engelbrecht, kwam thuis van school en plofte op de bank. 'Even' niets doen, was de bedoeling. Maar de telefoon en de computer lonkten – en dan was het ineens avond en lag al haar huiswerk er nog.

Ze heeft structuur, toezicht en geen afleiding nodig. Maartje gaat nu naar de huiswerkklas en vertelt hoe het werkt: "In het begin check je op je telefoon via een systeem van school wat je moet maken en daarna ga je offline. Als je iets af hebt, ga je meteen door naar het volgende vak. Als ik thuis kom hoef ik niets meer te doen en heb ik de avond vrij. Dat is fijn."

Een snelle ronde langs de sites van middelbare scholen leert dat ze bijna allemaal de combinatie Huiswerk Onder Toezicht (HOT) en HUiswerk Begeleiding (HUB) aanbieden, de laatste variant vaak ingekocht bij een commercieel bureau. Zo ook het Graaf Engelbrecht in de Haagse Beemden.

Het Mgr. Frencken College in Oosterhout heeft om dezelfde reden ook een HOT en HUB. Rector Pharaïlda Kokke: "Huiswerk is een essentieel onderdeel van het leerproces. Er wordt thuis geoefend met stof die in de klas is besproken. Belangrijk, want de volgende les bouwt op deze stof verder."

De school controleert dan ook het huiswerk. Niet gemaakt, betekent een vinkje in het systeem magister. Meerdere vinkjes in een korte periode zijn voor de mentor aanleiding om met de leerling en eventueel ouders in gesprek te gaan.

Bijna alle scholen kopen de HUB in bij de commerciële huiswerkbureaus. Studiekring Breda is zo'n bureau, een van de honderd vestigingen van Studiekring Nederland. De kordate Lisette Prevoo is er vestigingsmanager. In 2009 begon ze met één leerling; ze helpt er nu honderd per jaar. Na school zitten de leerlingen er in fluistermodus aan tafels – soms met tussenschotten – in een prikkelarme omgeving te leren.

Lees vrijdag veel meer in BN DeStem

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
564 stemmen