Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

Huisvesten statushouders is nu prio 1 in West-Brabant

BREDA - Minder opvang van asielzoekers, meer en sneller huisvesten van statushouders. Dat is samengevat de uitkomst van het topoverleg 'asielopvang'.

Met de verminderde instroom van asielzoekers zal bijna de helft van de 62 opvanglocaties in het land sluiten, met name de noodopvang. De bezettingsgraad is nog maar 65 procent.

Nederland vangt nu 36.000 asielzoekers op, eerder werd uitgegaan van 51.000 vluchtelingen. Van de veertig opvanglocaties die in de pen zitten, zullen er zover nu bekend hooguit een tiental geopend worden, voor opvang van zo'n 5.000 vluchtelingen (wekelijks komen nog zo'n 500 vluchtelingen binnen).

Welke tien locaties dat zijn wordt 15 september duidelijk. De burgemeesters worden dan, per provincie, geïnformeerd over 'capaciteitswijziging' die het kabinet, COA, provincies en gemeenten gisteren aan de 'landelijke regietafel' zijn overeengekomen. "We kunnen nu nog niet ingaan op specifieke gevallen", reageert woordvoerder Jan Willem Anholts van het COA.

Losse schroeven
​Zeker is dat ook het Pact van Brabant, waarbij de provincie is opgedeeld in elf subregio's voor extra opvang van 7.200 vluchtelingen, compleet op de schop gaat. Volgens het Pact zouden de subregio's Brabantse Wal 832, Biesbosch 551 en Baronie 1.087 vluchtelingen extra opvangen. Gemeenten die geen azc openen zouden extra belast worden met huisvesten van statushouders. Halderberge, Rucphen en Steenbergen zouden 558 statushouders opvangen. In de Baronie zouden Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Halderberge voor 165 statushouders woonplek zoeken. In de Baronie waren er al concreet azc-locaties in beeld: het pas ontruimde belastingkantoor in Breda (400), het voormalig aanmeldcentrum in Rijsbergen (150) en het voormalig UWV-pand in Oosterhout (70 minderjarigen). Alles staat nu op losse schroeven. 

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen