Volledig scherm
Een jongen op een hoverboard in Californië © anp

Hoverboards: wat zijn de regels?

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: hoverboards. Onder de jeugd is het zelfrijdende voertuig erg populair. Maar wat mag je nou wel en niet met zo'n hippe tweewieler? De politie zet een en ander op een rijtje.

Het merendeel van de hoverboards mag eigenlijk niet op de openbare weg rijden. Ze zijn een risico voor de voetgangers omdat ze redelijke snelheden halen. Er zijn ook al verschillende ongelukken veroorzaakt door bestuurders van een zelfrijdend board. 

Ze mogen volgens de politie pas op de weg wanneer de importeur een typegoedkeuring heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

Verzekering
Voor de boards die wel goedgekeurd zijn, gelden nog bepaalde regels. Zo moet de bestuurder van het voertuig minimaal 16 jaar zijn. Een helm is daarentegen niet verplicht. 

Ook hoeft er op het board geen kenteken te zitten. Wat er wel zichtbaar moet zijn, is een verzekeringsplaat. Een hoverboard heeft namelijk een aparte WA-verzekering nodig.

Boete
Houd je je niet aan de regels, dan kun je op de bon geslingerd worden. Boetes variëren van 90 euro voor het niet tonen van een verzekeringsbewijs of het ontbreken van een bevestigde verzekeringsplaat, tot 360 euro wanneer het voertuig niet verzekerd is. In het laatste geval  kan de politie het het board in beslag nemen. Dat gebeurt zo'n tientallen keren per jaar. 

Ook zijn er gemotoriseerde voertuigen met maar één wiel. Hiervoor is geen goedkeuring nodig. Ook dit soort voertuigen moet WA verzekerd zijn. In alle gevallen geldt: rijd veilig, want ook bij gevaarlijk rijgedrag, kan de politie maatregelen treffen. 

Live Voetbal

home logo PSVPSV
73'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
940 stemmen