Volledig scherm
Thea Cleiren uit Putte geniet in het Arboretum Kalmthout van de Chinese boom Emmenoptyrus henryi die nu volop in bloei staat. "Toen ik het nieuws las, ben ik meteen op de fiets gestapt." Naast haar directeur Abraham Rammeloo. foto annelies vlaanderen

Hoteldebotel van bloeiende boom in Kalmthout

KALMTHOUT/PUTTE – Blijer dan met de bloei van de Emmenoptyrus henryi kun je Abraham Rammeloo niet maken. De directeur van het Arboretum Kalmthout windt er ook geen doekjes om. Op zijn zwarte shirt prijkt een button waarop staat: I love Emmenopterys.

De boom met Latijnse naam, bij gebrek aan een Nederlandse, komt oorspronkelijk uit China. Hij is weliswaar op meerdere plaatsen in Europa te vinden, zoals in het Arboretum Oudenbosch, maar heeft zelden zin om te bloeien. Het 50 jaar oude Kalmthoutse exemplaar is wat dat betreft een kanjer. Hij presteert het al voor de vijfde keer. Dat gegeven blijkt in botanische kringen zo bijzonder dat het de meest gefotografeerde boom van de bijna 13 hectare grote bomentuin is.

De trotse directeur heeft niets dan lof voor de Emmenopterys, die familie is van de koffie en pas in 1887 werd ontdekt. "Chinezen vinden het de mooiste boom ter wereld. Daar valt wat voor te zeggen."

Dat hij niet als enige hoteldebotel is van de bloeiende boom, blijkt uit de toename van bezoekers sinds hij het botanische feit drie dagen geleden wereldkundig maakte. Zo stapte Thea Cleiren uit Putte meteen op de fiets toen ze het nieuws kreeg. "Natuurlijk wil ik dit zien! Dit is heel bijzonder." Opgetogen beklimt ze de stelling. Eenmaal boven geniet ze met volle teugen. "Prachtige bloempjes. Echt de moeite waard." Tot wanneer de Emmenopterys in bloei staat, kan Rammeloo niet precies zeggen. "In elk geval zeker nog de eerste twee, drie weken. De stelling blijft staan tot half oktober."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
1182 stemmen