Volledig scherm
Studenten betreden het NHTV-gebouw aan de Claudius Prinsenlaan in Breda. © Ron Magielse/het fotoburo

Hoogopgeleid? Dan is het 'Houdoe Brabant'

BREDA - Jongeren met een diploma van hbo of universiteit verlaten Brabant. Volgens de provincie is deze braindrain niet te stoppen, want er is niet genoeg werk voor hoger opgeleiden. Dit kan grote gevolgen hebben, want mensen die minder met elkaar gemeen hebben, hebben ook minder begrip voor elkaar. Dat vreest de CDA-fractie in Provinciale Staten.

Van alle Brabanders die afstuderen aan een universiteit, woont 55 procent drie jaar later niet meer in die provincie. Afgestudeerden van het hbo zijn iets honkvaster: slechts een op de vijf van hen keert niet terug naar Brabant. Dat staat in het rapport 'Braindrain in Noord-Brabant', dat de Universiteit van Tilburg vorig jaar heeft gepresenteerd.

Ongeveer drie op de tien hoger opgeleide Brabanders woont intussen al langer dan drie jaar buiten de provincie. Dat aantal staat in schril contrast tot de 6 procent die buiten Brabant een diploma heeft gehaald, maar toch de weg naar huis heeft weten te vinden.

Uit de cijfers blijkt dat zelfs Breda en omstreken, ondanks de aanwezigheid van hogere opleidingen als Avans, NHTV en KMA, last hebben van een braindrain. In heel West-Brabant zijn tussen 2004 en 2010 bijna 6.000 mensen afgestudeerd aan hbo of universiteit en niet teruggekeerd. De meesten van hen wonen nu in Noord- of Zuid-Holland, Utrecht of Gelderland.

Voor de opstellers van het rapport is in ieder geval duidelijk dat hoger opgeleiden in het algemeen het landelijk gebied verlaten en juist de steden opzoeken.

Lees zaterdag meer in BN DeStem.

Poll

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

Er moet een maximum komen voor het aantal arbeidsmigranten in Nederland

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
969 stemmen