Volledig scherm
Leegstand in de binnenstad van Bergen op Zoom. Projectleider Binnenstad Richard Stomp: "Mensen van buiten moeten op de trein of in de auto springen: 'Ik móet naar Bergen op Zoom!' Maar hebben wij die wow-factor?" archieffoto bn destem/chris van klinken

'Honderd hippe koffietentjes lossen leegstand in West-Brabant toch niet op'

BERGEN OP ZOOM / ETTEN-LEUR / BREDA - "Wanneer iedereen een hip koffietentje begint, dan hebben we er daar straks honderd van in het centrum. Daar winnen we de oorlog niet mee." Richard Stomp wil het toch maar even benadrukken; de winkelleegstand in Bergen op Zoom en Roosendaal laat zich niet zo maar oplossen.

De projectleider Binnenstad ziet dat twaalf procent van de winkels in de Scheldestad leeg staat. Het lijkt onvermijdelijk dat het daar niet bij blijft. En hippe hipster-hangouts zullen die trend niet keren.

Dat zei Stomp vrijdag in het centrum van Bergen op Zoom, waar zo'n veertig bestuurders, ondernemers en lokale en provinciale politici zich bogen over de vraag: hoe stoppen we de om zich heen grijpende winkelmalaise?

In Bergen op Zoom is projectleider Stomp tot de conclusie gekomen dat alles draait om aantrekkingskracht. "We redden het niet met onze eigen inwoners alleen. Mensen van buiten moeten op de trein of in de auto springen: 'Ik móet naar Bergen op Zoom'. Maar hebben wij die wow-factor?"

Chauvinisme
Nu nog niet, ondanks de trots die veel Bergenaren voor hun stad voelen. Te veel chauvinisme is trouwens ook niet goed, waarschuwt Stomp: "Dan ga je denken: de mensen komen wel vanzelf. Maar we zijn niet de enige stad met een historisch centrum."

Nee, en bovendien is Roosendaal maar een paar minuten rijden. Een stad zonder pittoreske kern, maar wel met Rosada. En ook hier wordt alles uit de kast getrokken om de stad aantrekkelijker te maken voor consumenten.

Lees maandag veel meer in BN DeStem

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
164 stemmen