Volledig scherm
Het tapijt wordt voortgetrokken door twee paarden en dan is het zaak om te blijven staan in de bochten. © René Schotanus / Pix4Profs

HoHoHorseday in Oosteind voor jong en oud

OOSTEIND - Leerlingen van het Prinsentuin College organiseerden gisteren een paardenevenement in kerstfeer in manege Buitenhorst te Oosteind. Tijdens HoHoHorseday konden zo'n 200 bezoekers zich tijdens workshops en clinics verdiepen in de ruitersport onder het genot van oliebollen en glühwein. ''Dit is een proefevenement, de leerlingen organiseren dit voorjaar het Nationaal Scholen Concours 2017'', licht begeleidend docente Christel Roovers toe.

Gierend van de lach probeert een groepje vriendinnen zich staande te houden op een mat die wordt voortgetrokken door twee imposante trekpaarden. Het vliegend tapijt is een geliefd onderdeel van het gevarieerde programma op de 'Hohohorseday'. Van de clinics en workshops tot de aankleding, sponsoren en PR; alles is geregeld door de 34 leerlingen van de opleiding paardensport & houderij aan Prinsentuin College.

Ruim drie maanden lang waren de leerlingen van leerjaar 2 niveau 4 en leerjaar 3 niveau 3 in touw om het evenement op te zetten. ''We begonnen met een budget van 0 euro en moesten echt alles zelf organiseren. Zelfs de oliebollen hebben we vanmorgen samen gebakken en ook de glühwein is zelfgemaakt!'', vertelt leerlinge Linn van Baal (17) uit Rijen enthousiast. ''ik ben zo trots op alle leerlingen!'', stelt docente Henriette Smits, ''Ze hebben het supergoed gedaan, zelfs het thema 'jeugd en educatie' hebben ze zelf bedacht'', vervolgt ze.

Tijdens de workshops en clinics kunnen de bezoekers heel wat opsteken over de juiste houding, veilig van het paard vallen en springtechnieken. ''Via Facebook konden bezoekers zich vooraf inschrijven voor de tien clinics, daar hebben we veel reacties op gehad'', legt Gina Bredewolt (18) uit Schijf uit. Maar er is ook aan jongere kinderen gedacht. Zij kunnen zich vermaken met hoefijzer gooien, lasso werpen of een ponyritje. De stands in het strodorp verkopen ruitersportartikelen, tweedehands kleding en sieraden van paardenhaar.

''De highlight van het programma is onze spectaculaire slotact, de hoogtesprong! Via facebook deden we een oproep wie de uitdaging aan durft te gaan. We beginnen bij 70 cm en gaan zo steeds hoger, tot degene die het hoogst springt overblijft'', vertelt Bredewolt. Nikki van den Berg (22) uit Oosterhout is een van de acht deelnemers: ''Ik heb dit nog nooit eerder gedaan maar het lijkt me leuk om het eens te proberen. Die hoofdprijs van 100 euro zou bovendien een mooi kerstcadeautje zijn!'', vindt ze.

Voor de leerlingen is het organiseren van 'Hohohorse day' niet alleen een onderdeel van hun Proeve van Bekwaamheid. ''Afgelopen jaar heeft onze opleiding het Nationaal Scholen Concours gewonnen. Dat betekent dat we het in juni 2017 mogen organiseren. Met dit proefevenement bereiden de leerlingen zich daar op voor'', aldus Roovers. ''Het was een goed leermoment, de dingen die soms misgingen kunnen we in juni verbeteren. Ik heb er nu extra veel zin in!'', aldus Linn van Baal.

poll

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

Het wordt de hoogste tijd dat iemand Donald Trump tot de orde roept

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
805 stemmen