Volledig scherm
Op 22 maart 2015 voerden FNV-leden en Poolse chauffeurs actie bij Farm Trans in Zevenbergen door mayonaise, satésaus en patat tegen de ruiten van het bedrijf te gooien. © Ramon Mangold/het fotoburo

'Hogere lonen voor Polen? Goede zaak'

BREDA - Het wordt hoog tijd dat Brussel een einde maakt aan de goedkope Oost-Europese arbeid in Nederland. Dat vindt John van der List van uitzendbureau Goodmorning in Etten-Leur, dat 1.800 Oost-Europeanen aan het werk helpt in Nederland.

Hij zegt dat in een reactie op het voornemen van de Europese Commissie om de wetgeving aan te passen. De twintig jaar oude detacheringsrichtlijn maakt het onder meer mogelijk dat Oost-Europeanen, via een bedrijf in hun thuisland, in Nederland voor lage uurtarieven werken.

"Het is volkomen terecht dat Europa hier wat aan doet", zegt Van der List. "Het is oneerlijke concurrentie voor de Nederlandse werknemers, aannemers en uitzendbureaus. Wij doen alles conform de Nederlandse wet. De Polen en Roemenen die via ons werken, krijgen betaald volgens de Nederlandse normen."

Volgens Van der List zijn er in Nederland veel dubieuze bureaus actief. Die in Oost-Europa gevestigde bedrijfjes zijn vaak in handen van Nederlanders die zo zelf zorgen voor goedkoop personeel dat in hun Nederlandse ondernemingen kan werken.

Van der List: "Zo omzeilen ze de Nederlandse wetgeving. Er is weinig zicht op. De Oost-Europeanen werken hier voor veel lager uurloon dan de Nederlanders zelf. Ter compensatie krijgen ze dan maaltijden aangeboden, die vaak niet naar hun smaak zijn, of hen wordt voorgehouden dat ze zo nog in het thuisland verzekerd zijn. Mensen trappen daar aanvankelijk in, maar na een maand of drie hebben ze meestal wel door dat het een truc is."

Eurocommissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale zaken) wil de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen, maar ondervindt flinke weerstand van de Oost-Europese lidstaten. Die vinden loonvorming in de eerste plaats een nationale zaak.

In Zevenbergen demonstreerde vorig jaar de FNV bij het kantoor van transporteur FarmTrans omdat zij hun Poolse werknemers via een onrechtmatige constructie minder betaalden dan hun Nederlandse collega's. De rechter gaf de FNV gelijk. 

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
465 stemmen