Volledig scherm
© Thinkstock

Hoeveel wegpiraten uit jouw buurt moeten op 'rijcursus'?

ETTEN-LEUR - Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) legde vorig jaar 1.291 verplichte cursussen op aan automobilisten die zich onverantwoord gedroegen in het verkeer. In 2014 lag het aantal opgelegde cursussen met 1.463 iets hoger, blijkt uit cijfers van het CBR.

Onder meer hardrijders, bumperklevers en automobilisten die door rood rijden kunnen een zogeheten EMG-cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze wegpiraten hebben in één rit minstens twee keer een verkeersregel overtreden. Voor de kosten van de drie dagen durende cursus, in totaal 1.074 euro, draait de overtreder zelf op.

In West-Brabant is duidelijk een dalende lijn te zien. Werd er in 2013 nog 58 keer een EMG opgelegd, in 2015 is dat gedaald tot 50 keer. In 2013 stond Breda bovenaan het lijstje per 100.000 inwoners van zeventien jaar of ouder. De maatregel werd toen zeventien keer opgelegd. Zowel in 2014 als 2015 is dat 10,9 keer. Dit aantal ligt nog net boven het landelijk gemiddelde van 9 cursussen per 100.000 personen van 17 jaar of ouder.

Over de cursus
Als iemand wordt aangehouden omdat hij of zij tijdens één rit meerdere gevaarlijke manoeuvres heeft uitgehaald, informeert de politie het CBR. Denk hierbij aan personen die bumperkleven, afsnijden of door rood rijden, net als bestuurders die meer dan 50 kilometer te hard hebben gereden in de bebouwde kom of meer dan 31 km te hard hadden gereden bij wegwerkzaamheden in de bebouwde kom. Het CBR bepaalt vervolgens of iemand op cursus moet.

In sommige gevallen vindt het CBR dat het opleggen van een cursus niet zinvol is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand verslaafd is, psychische problemen heeft of een zeer zwaar ongeval heeft veroorzaakt. In die gevallen kiest het rijvaardigheidsbureau voor een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Als de uitslag van die test negatief uitvalt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Deelnemers moeten de cursus zelf betalen. Een EMG-cursus kost in totaal 1.074 euro. De door het CBR opgelegde maatregelen betekenen nog niet dat de zaak is afgedaan. Naast het opleggen van een van de cursussen kan ook een strafprocedure gestart worden. Dat kan betekenen dat een overtreder voor de rechtbank moet verschijnen.

In de grafiek worden twee eenheden onderscheiden. Dit zijn:

Aantal opgelegde EMG-cursussen > het aantal opgelegde EMG-cursussen aan personen van 17 jaar of ouder per gemeente in het desbetreffende jaar Aantal EMG-cursussen per 100 duizend inwoners (17+) > het aantal opgelegde EMG-cursussen in het desbetreffende jaar per 100.000 inwoners van 17 jaar of ouder per gemeente

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
850 stemmen