Volledig scherm
Met burendag wordt geprobeerd de sociale binding in de straat te verbeteren. © Archief BN DeStem

Hoe sociaal is West-Brabant? Rucphen scoort slechts een 4,2

RUCPHEN - Hoe sociaal zijn we in West-Brabant? Er is in deze streek geen enkele gemeente die een voldoende krijgt. Rucphen scoort het laagst. Hoe zit dat? „Misschien is dit dorp een beetje het slachtoffer van zijn eigen geschiedenis.”

Bij de oversteekplaats van de Schijfse Vaartkant stopt een auto netjes voor de voetganger. Met een zwaai van zijn hand vervolgt hij ongehinderd zijn weg. Ga uw gang, graag gedaan, dank u wel, heel beschaafd. Dus hoezo zijn ze in Rupchen asociaal?

Toch blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Atlas voor Gemeenten dat Rucphen slecht scoort, wanneer de vraag wordt gesteld: hoe sociaal is uw gemeente? Het rapportcijfer is 4,2, een behoorlijke onvoldoende. Vinden de bewoners van Rucphen dat terecht? „Wat? Wij niet sociaal? Dat geloof ik best wel. Ik weet nog net wie mijn buren zijn, maar wie er een straat verderop woont? Ik heb geen flauw idee”, zegt een geboren en getogen Rucphenaar, terwijl hij kijkt hoe er op een veldje in het centrum een jeu de boules-toernooitje plaats vindt. „Nou, zo erg is het toch niet?” zegt een andere toeschouwer. „Jawel, zo erg is het wel! Die mensen van Sint Willebrord, van Sprundel, Rucphen, Schijf, Zegge… Ze zijn allemaal anders. En ik heb er niks mee.”

„Maar dat zijn toch ook allemaal gewone mensen, met twee armen en twee benen?” „Zal best, maar toch zijn ze anders.” De broers Jos en Willem van Pul zijn ook geboren en getogen in Rucphen. Ze herkennen dit kritische geluid op de eigen gemeenschap wel: „Bij ons ligt het hart op de tong. Misschien wel iets te vaak. Dat gaat één keer goed, misschien twee keer... Maar op de lange duur wekt het irritatie.” 

Gemeente Hoe sociaal zijn we (schaal van 0 tot 100) Alphen-Chaam 58 Dongen 54 Drimmelen 54 Werkendam 54 Baarle-Nassau 51 Zundert 51 Tholen 51 Geertruidenberg 50 Oosterhout 48 Breda 48 Gilze en Rijen 48 Moerdijk 48 Bergen op Zoom 47 Etten-Leur 47 Halderberge 47 Steenbergen 46 Woensdrecht 45 Roosendaal 45 Rucphen 42

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen