Volledig scherm
© Thinkstock

Hoe presteerden scholen in West-Brabant het afgelopen jaar? (overzicht slagingspercentages)

ETTEN-LEUR - West-Brabant telt dit jaar vier scholen waar alle eindexamenleerlingen ook zijn geslaagd. Dat zijn Mencia Sandrode en De Rotonde in Breda, De Prinsentuin in Oudenbosch en het KSE in Etten-Leur. Eén school minder dan vorig jaar.

Voor het vierde jaar op rij zijn alle leerlingen van vmbo-school De Rotonde in Breda geslaagd. Het geheim? De intensieve begeleiding van docenten. „We zijn honderd procent tevreden en honderd procent geslaagd!”, vertelt de enthousiaste directeur Mak Nobelen. Op De Rotonde zitten leerlingen die extra zorg nodig hebben. „Onze docenten zijn gefocust. Ze geven extra begeleiding waar nodig.”

Ook vmbo-school Scala in Teteringen zet zich in om zo veel mogelijk leerlingen te laten slagen. Na ieder jaar evalueren de docenten de cijfers. Vervolgens worden knelpunten verbeterd. „We maken telkens het plan van aanpak zo dat er zo veel mogelijk leerlingen slagen”, zegt waarnemend directeur Johan Simons.

Toch is het een teleurstelling als het aantal geslaagde leerlingen lager uitvalt dan andere jaren. Dat weet ook het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout. Dit jaar scoorde de school ‘maar’ twee procent lager. „Toch hadden we liever gezien dat het twee procent hoger was. Ieder procent is weer een procent. Het is minder dan dat we gewend zijn, maar we zijn wel tevreden”, vertelt conrector Ad Vermeulen.

Flinke stijging
De vmbo-school Effent uit Oosterhout is het wel gelukt om in één jaar tijd maar liefst zeven procent hoger uit te komen. Hoe dat komt? „Onderwijsvernieuwing”, antwoordt directrice Conny Janus. „We hebben tegenwoordig een strakkere aanpak van de begeleiding.”

"Wij zijn heel erg trots op de resultaten", zegt directeur Marijke van der Meer van het Gertrudiscollege in Roosendaal. "Vorig jaar hadden we een dip, nu zitten we boven het landelijk gemiddelde." Vorig jaar zakten 19 havisten en kwam het percentage geslaagden niet boven de 80 procent uit. Een historisch lage score en voor de directie aanleiding om maatregelen te nemen.

Een deel van het huidige succes schrijft Van der Meer toe aan de zomerschool die afgelopen zomervakantie voor het eerst werd gehouden. Zittenblijvers konden een aantal dagen extra op school blijven om hun achterstanden weg te poetsen, waardoor ze alsnog over mochten. "Daar deden twaalf leerlingen aan mee van wie er acht hun diploma hebben gehaald. Vanwege dat succes doen dit jaar ook het Norbertuscollege en Markland College mee aan de zomerschool." De grootste daling zit bij het vwo, waar bijna twee procent minder leerlingen zijn geslaagd. Dit is vooral opvallend aangezien dit jaar het Zevenbergse Markland College voor het eerst examens deed in deze leerweg en daarbij ook meteen de hoogste score neerzette van de benaderde scholen. Zonder deze score zou het gemiddelde percentage zelfs duiken tot onder de negentig procent.

Kleine getallen
Waar het Munnikenheide dit jaar voor het laagste percentage geslaagden zorgde, haalde de Etten- Leurse afdeling vorig jaar honderd procent. "Maar daarvoor moet het dubbeltje net de goede kant op rollen. Ook hierbij zijn het relatief kleine getallen, zo was er maar eentje die het tot onze spijt niet had gehaald. Wij streven altijd naar de 95 procent, wat gemiddeld negen van de tien keer lukt."

In het overzicht van de scholen in de regio Breda en Oosterhout, missen de Praktijkschool Breda en de Praktijkschool De Zwaaikom uit Oosterhout. Dit zijn geen reguliere middelbare scholen en hoeven dus ook niet deel te nemen aan de landelijke examens. Wel is iedereen tot nu geslaagd voor het diploma van de praktijkscholen.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
558 stemmen