Volledig scherm
© Léon Krijnen

Hoe lang blijft het hardnekkigste monument van Breda nog staan? (fotoalbum)

BREDA. Deze ruïne, op de hoek van de Teteringsedijk en de Hoge Steenweg, verdient een prijs voor het meest hardnekkige monument van Breda. Misschien moet het maar beloond worden, en in zijn oude glorie hersteld worden.

Zoals het er nu bij staat lijkt het alsof de sloper het ooit op gegeven heeft omdat ie er niet in geslaagd om om het tegen de grond te krijgen.

Ooit heeft het er waarschijnlijk los en vrij gestaan, maar we hebben geen foto van het oorspronkelijke pandje van begin jaren '30 van de vorige eeuw kunnen vinden.

Wel van veel later, toen het deel uitmaakte van de Lodafabriek, later Grada en McBride, onderdeel van Akzo. Maar op de spaarzame zwart wit foto's die we ervan hebben kunnen vinden is slechts het front herkenbaar, dankzij de twee geboogde ramen en de grote deur met de kromming bovenin. Op die foto's is ook alleen maar dat te zien, recht tegenover de hoek met de Tuinbouwlaan.

De rest is overkoepeld door een vierkant geval van golfplaten, terwijl het aan de kant van de Hoge Steenweg afgeschermd is door een muur.

Nadat de fabriek in 2004 gesloten en gesloopt werd is dit ding om de een of andere reden, op de een of andere manier, blijven staan. Misschien omdat het op dat moment pas het besef ontstond dat een terrein, waar 70 jaar lang met chloor en allerlei andere chemicaliën schoonmaak-, bleek- en afwasmiddelen gemaakt werden, misschien wel eens een beetje vervuild zou kunnen zijn.

Hoe dan ook, na de sloop bleef de kop van het gebouwtje wit, waar de golfplaten verdwenen resteert de oude bruine baksteen.

Ernaast steekt nog een enorme kelder boven het maaiveld, ter grootte van een half voetbalveld. Alles is gesaneerd, en daarna doken er om de zoveel tijd vage beloften en plannen van ontwikkelaars op in de krant.

Zoals 10 jaar geleden in BN De Stem van 3 augustus 2006: 'Projectontwikkelaar Costa Blanca Nederland BV wil op het terrein van de voormalige Lodafabriek (Grada Mc Bride) aan de Teteringsedijk woningen bouwen. Mogelijk komen er ook winkels of kleine bedrijven. Uitgewerkte plannen zijn er nog niet'.

En daarna nog een keer op 25 juni 2009: Van Molenschot Werktuigen, de Loda-fabriek en de Genta-sigarenfabriek zijn alleen de fundamenten nog over. Het bedrijf Florie Projectontwikkeling hoopt begin 2010 met de wederopbouw van het terrein aan de Teteringsedijk te beginnen'.

Niet dus. Anno 2016 wonen nog steeds alleen maar een paar duiven, en ligt er een smoezelige matras. En rukken tientallen jonge bomen op, die door niets of niemand gehinderd langzaam het terrein overnemen.

Fotoalbum: het restant van de Loda

Foto's in hogere resolutie: Facebook/BNDeStemBreda

Post en album: Google Photos | Google Plus

Poll

Nu ik weet van Chinese spionage, wil ik zeker geen telefoon van Huawei

Nu ik weet van Chinese spionage, wil ik zeker geen telefoon van Huawei

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
817 stemmen