Volledig scherm
Café Zeezicht heeft sinds deze week dertig tapkranen die vast zitten aan één lange zuil. foto johan wouterts/pix4prof

Het speciaal-bier vloeit rijkelijk bij café Zeezicht in Breda

BREDA - Liefst dertig tapkranen staan er sinds deze week op een rij achter de bar van café Zeezicht. En uit elke kraan komt een ander biertje. Zeezicht is daarmee recordhouder in de Bredase horeca. De Boterhal heeft één tappunt meer achter de bar, maar uit een aantal kranen komt hetzelfde bier.

De tijd dat een café alleen maar pils tapte, is al lang voorbij. De meeste kroegen hebben meerdere bieren op tap of in elk geval op fles. De speciaal bieren zijn in opmars en de klant wil graag meerdere varianten proeven.

Zeezicht speelt daar al jaren op in. "We zijn daar al zo'n vijftien jaar echt mee bezig. We willen ook graag internationale bieren aanbieden, die moeilijker verkrijgbaar zijn. Eerst hadden we die vooral op fles maar nu hebben we ze ook op tap, wat het voordeel heeft dat we ze tegen een redelijke prijs aan kunnen bieden", zegt mede-eigenaar Steven van Eendenburg van Oosterhout.

Dat prijsaspect heeft er mee te maken dat het duurder is om (zware) flessen te importeren dan (lichte) plastic vaten.

Steeds meer cafés in Breda profileren zich met een breed bieraanbod. Café Dok 19 heeft bijvoorbeeld negen tapkranen en tachtig bieren op fles.

Eigenaar Roger Omers merkt dat klanten speciaal bier steeds beter kennen en kunnen waarderen. Dat maakt de klant kritischer. "Voorheen was vrijwel elk speciaal bier interessant. Zeker als het gebrouwen werd door stoere mannen met lange baarden. Maar er is ook veel speciaal bier dat, als je het technisch ontleedt, helemaal niet zo goed blijkt te zijn", zegt Omers die een opleiding gevolgd heeft als zyhtoloog (bierkenner) en nu zelf bezig is het brouwersvak onder de knie te krijgen.

Omers ziet dan ook dat de klant meer terugvalt op Belgische bieren en op die van erkende middelgrote brouwers in Nederland.

Lees zaterdag meer over de speciaal bieren in BN DeStem

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
127 stemmen