Volledig scherm
Gert Hage met zijn boek op het station van Amsterdam. Binnenkort gaat hij weer voor twee maanden terug naar Napels. Foto Marco Keyzer

Het mooie en lelijke gezicht van het Italiaanse Napels

AMSTERDAM/STEENBERGEN - "Ik heb een appartement gehuurd in het oude centrum van Napels. En ik ben elke dag gaan wandelen. Heel veel wandelen. Zo leerde ik de stad en de mensen kennen. Ik voelde mij er snel thuis. De mensen zijn open en hebben alle tijd voor je."

Nieuwsgierigheid dreef journalist en -sinds kort- schrijver Gert Hage naar Napels. Met zijn vroegere Italiaanse vriendin en hun twee kinderen heeft hij in Florence gewoond. Daar is zijn fascinatie voor Napels geboren. Hage, die in Steenbergen is getogen, is de mengeling van afschuw en verwondering waarmee Italianen destijds al over de stad praatten nooit vergeten.

"Ik wilde wel eens langer dan twee weken aan een project werken. En die mogelijkheid diende zich aan." Daarom verhuisde hij in 2013 naar Napels. Dat leidde tot het onlangs verschenen boek: 'Napels, een duivels paradijs.'

Over de stad is al heel veel geschreven, leerde de schrijver bij zijn research. "Maar die boeken gaan allemaal over het verleden. Ik heb zowel in het buitenland als in Nederland nauwelijks een boek kunnen vinden dat gaat over het Napels van nu."

Lees meer in BN DeStem van zaterdag 27 augustus

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
530 stemmen