Volledig scherm
© Chris van Klinken/Pix4Profs

Het is al zilver in het Markiezenhof: ‘Niet lullen, maar poetsen’

BERGEN OP ZOOM - Alsof ze weer in de schoolbanken zitten, zo braaf werd er maandag door 23 streekgenoten geluisterd en geknikt naar Cees Meijer, directeur van het Cultuurbedrijf waartoe ook het Markiezenhof behoort. 

Zij gaan de komende weken aan de slag met het schoonmaken van 300 zilveren voorwerpen uit de zeventiende eeuw, te gebruiken voor de tentoonstelling Bergen op Zilver die volgend jaar mei opent.

Meijer zou het liefst zelf meehelpen met poetsen, maar zijn overvolle agenda maandagochtend laat dat niet toe. Tot zijn verrassing zijn er genoeg mensen bereid gevonden zijn plek te vervullen. “Als een of twee personen zich hadden aangemeld, had ik dat prima gevonden. Nu zijn het er 23. Met zekerheid durf ik nu wel te stellen dat het Markiezenhof volgend jaar zal stralen. En dan nu aan het werk. Niet lullen, maar poetsen”, roept de Bergenaar lachend tegen de cursisten.

Dat poetsen van historische voorwerpen gebeurt in het kader van Bergen op Zilver. Een project waarbij middels een tentoonstelling in het Markiezenhof en een publicatie van een boek de Bergse zilversmeden de plaats krijgen die hen toekomt. Hoewel het project deze week officieel pas van start gaat, is een werkgroep van vrijwilligers al vier jaar bezig met het raadplegen van de archieven van Bergen op Zoom, op zoek naar informatie over de ontwikkeling van het ambacht van de zilversmeden in de regio en op zoek naar informatie over hun producten.

Lees het hele verhaal in BN DeStem van dinsdag 7 juni 

Poll

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

Ook al was de wedstrijd zaterdag moeizaam, dit Oranje kan ver komen op het EK.

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
1112 stemmen