Volledig scherm
Stella Maris ziet eruit als een regulier hotel. Netjes, schoon, maar onpersoonlijk.

Het eenzame en eentonige leven van arbeidsmigranten: Werken, eten, skypen en slapen

WELBERG - Hij kijkt recht in de camera. Een Poolse arbeidsmigrant. Daar zit hij. In zijn keurige kamer in Stella Maris, het Polenhotel in Welberg. Zijn blik is dof, eenzaam. De levenslust lijkt geblust. Gedoofd door de dagelijkse sleur van hard werken, slapen en weer opstaan.

Miriam Donkers (30) en Geisje van der Linden (31) knikken. Die beklemmende mistroostigheid kwamen ze vaker tegen in Stella Maris.

Het was 2010 toen de twee fotografen, net klaar met kunstacademie Sint Joost in Breda, via een vriend van Van der Linden hoorden over Stella Maris. Van der Linden: "Hij vertelde dat in zijn geboortedorp een oud klooster werd omgebouwd tot hotel voor Poolse en Roemeense arbeidsmigranten."

Van der Linden en Donkers aarzelden niet. "Het leek ons een interessant onderwerp voor een fotoserie. Vooral ook door die tegenstelling. Dat grote hotel met vierhonderd bedden voor arbeidsmigranten in een omgeving die niet op hen zat te wachten."

Aanvankelijk was hun idee helder. "We wilden een aantal arbeiders volgen, portretteren." Donkers: "Stella Maris is een wereld in een wereld. Het hotel is een kwalitatief goede verblijfplaats voor de migranten. Het is compleet zelfvoorzienend. De gasten hebben de omgeving niet nodig. Wij wilden in beeld brengen hoe het is om daar te wonen."

Alleen: "Het lukte niet om een portret te maken. De omloopsnelheid van de arbeidsmigranten bleek te groot." Keer op keer troffen de twee in een kamertje dat niet veranderde, een ander gezicht. Met steeds weer dezelfde holle uitdrukking. "Die herhaling voelde beklemmend."

Donkers: "De arbeiders zijn hier met maar één doel: werken. Daar draait hun hele leven om." Van der Linden: " Ze willen zo snel mogelijk geld verdienen om thuis in eigen land een zaakje te beginnen, een leven op te bouwen. Hun bestaan in Stella Maris is eentonig. Ze werken, komen moe thuis, eten, drinken, skypen met het thuisfront, gaan naar bed en staan weer op."

Interactie met de omgeving, met het land, het dorp waar ze verblijven, is er nauwelijks. Er is weinig behoefte aan. Ook andersom ontbreekt elk contact. "We hebben foto's gemaakt van de huizen in de buurt. Potdicht afgesloten. Symbolisch voor de manier waarop de omgeving omgaat met de aanwezigheid van de arbeidsmigranten." Ze worden buitengesloten.

De serie, waaraan ze een paar jaar werkten, heeft de twee gevormd, zeggen ze. Heeft hen bevrijd van vooroordelen. "Die hadden we wel. Maar door er rond te lopen, hebben we begrip gekregen." Ontdekt wat het moet zijn om je leven tijdelijk op te offeren voor een toekomstdroom.

Binnenkort brengt uitgever The Eriskay Connection (Breda) het boek 'Stella Maris' uit.

Volledig scherm
Keer op keer troffen de fotografen andere gezichten aan.
Volledig scherm
Contact met thuis, na het werk, is de enige ontspanning.
Volledig scherm
Het hotel is een wereld op zich, alles is er. Ook een bar. De buitenwereld is ver weg.
Volledig scherm
Verveling, eenzaamheid en vermoeidheid.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
458 stemmen