Volledig scherm
De Smokstraat in Rijsbergen, vanaf de Ettensebaan richting Raambergweg / Tiggeltsestraat wordt verhard. Verderop is de straat al langer geasfalteerd, maar vanuit de Ettensebaan reed je voorheen nog een zandpad op. © Johan Wouters / het fotoburo

Help, het zandpad verdwijnt in Brabant

TILBURG - Nog even en er is geen oorspronkelijk zandpad meer over. Hoog tijd om in te grijpen, alarmeert de bezorgde Brabantse Milieufederatie. Die zet het pad letterlijk weer op kaart.

Schrijnend is het, zoals veel gemeenten met het zandpad omgaan. De Brabantse Milieufederatie ziet met lede ogen aan hoe ze letterlijk aan de kant worden geschoven of verdwijnen onder asfalt.

"Of de autoriteiten gebruiken trucjes om regels te omzeilen. Zoals de gemeente Zundert die een zandpad als het Smokstraatje in Rijsbergen grotendeels laat dichtgooien met granulaat. Dat noemt de rechtbank dan geen verharding", verzucht jurist Hetty Gerringa van de natuur- en milieuvereniging. De BMF protesteerde vergeefs en probeert nu via de hoogste rechter, de Raad van State, alsnog haar gelijk te halen.

Hoongelach

Ondertussen vervaagden de karrensporen in het originele Smokstraatje onder gebrokkeld puin. Sommige bewoners onthaalden de natuurliefhebbers op hoongelach omdat ze 'blèren' om behoud van een pad waar halverwege de negentiende eeuw Vincent van Gogh nog met zijn schildersezel te vinden was. 'Overal waar Van Gogh heeft gepist, moet zo nodig een monument komen', hoorde je cynisch in Van Goghs geboortedorp. Maar het BMF-publiciteitsstuntje werkte wél.

"Authentieke zandpaden moeten behouden blijven, en dat geldt tevens voor dat mooie kerkpad van vijftig jaar geleden. Niet alleen Zundert, maar ook Hilvarenbeek en tal van Brabantse gemeenten gaan schrikbarend slordig om met ons erfgoed."

Paden zijn waardevol

Brabant telt gelukkig nog een paar honderd kilometer van die ouderwetse weggetjes. De BMF brengt ze nu allemaal gedetailleerd in kaart. En noteert wat betrokken gemeenten ondernemen om de buitenboel te beschermen. "Wij moeten ze vaak nog bijbrengen hoe waardevol die paden zijn. En dan gaat het niet alleen om wat je als recreant of toerist mooi vindt", zegt Gerringa. "Ook voor flora en fauna zelf. Een zandpad is veiliger over te steken dan een streep asfalt. Een patrijs neemt daar een zandbad. En waar zand ligt en paardenkarren sporen trekken, wordt nu eenmaal rustiger gereden. Ook dat is prettig voor mens en natuur."

Lees zaterdag meer in BN DeStem. 

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
519 stemmen