Volledig scherm
Helmi Huijbregts in de hal van de Eerste Kamer. "Toen ik hier voor het eerst kwam, voelde ik me als een brugpieper." foto nico schouten

Helmi Huijbregts is domweg gelukkig in de Eerste Kamer

DEN HAAG - De verf bladdert van het plafond, kabels hangen uit gammele leidinggoten en de muren zijn zo ernstig verrot dat er uit armoede maar doeken voor zijn gehangen. De Mary Stuart-kamer in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag verkeert in een vergaande staat van verval. In de zomer is het er niet te harden van de hitte, in de winter niet van de kou.

Maar Helmi Huijbregts leidt er haar gasten altijd naar toe. Vanwege het uitzicht op de Ridderzaal en de 'overkant, het gebouw van de Tweede Kamer. "Deze gebouwen staan hier al eeuwen. En lang lang nadat ik dood ben staan ze er nog. Alles wat je hier ziet is geschiedenis en ik, Helmi Huijbregts, lid van de Eerste Kamer, heb een pasje om hier te mogen rondlopen. Soms voel ik me net als Alice in Wonderland."

Deze maand is de Oosterhoutse politica dat vijf jaar vicevoorzitter van de VVD-Eerste Kamerfractie, waar ze al sinds juni 2007 deel van uitmaakt. Intussen is de 68-jarige Huijbregts gepokt en gemazeld in de senaat. Bovendien heeft ze brede ervaring opgedaan als burgemeester van onder meer haar woonplaats Oosterhout, wethouder in Teteringen, lid van Provinciale en Gedeputeerde Staten... Kortom, een bestuurder die wel weet hoe de wereld in elkaar steekt. "Maar toen ik voor het eerst naar de Eerste Kamer kwam, voelde ik me als een brugpieper. Heel erg bescheiden. Net als op de dag dat je voor het eerst naar de middelbare school gaat. Alles is nieuw. Om je heen lopen allemaal mensen die hun sporen al lang en breed hebben verdiend. En jij weet niet eens de weg naar de wc te vinden."

Wat de Eerste Kamer mist is de hectiek en het rumoer dat de Tweede Kamer zo kenmerkt. "Het is allemaal wat meer in de luwte", zegt Huijbregts. "Maar vergis je niet: wat wij hier doen, dat doet er toe."

Lees meer in BN DeStem van vrijdag 17 juni of via Blendle 

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
524 stemmen