Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Martin Ommering

Heel Steenbergen in 2021 voorzien van ledverlichting

STEENBERGEN – Steenbergen Anders (StAn) krijgt zijn zin niet. De gemeente gaat geleidelijk over op ledverlichting. In 2021 moeten alle oude lampen vervangen zijn.

In feite had de raad de keuze uit drie scenario's: directe overgang naar led, overgang naar led pas als lampen niet meer voldoen of gefaseerde overgang tot 2021. StAn-voorzitter Tim Huisman hield op 8 juni een pleidooi om niet te wachten tot de oude lampen kapot of versleten zijn. Hij koos voor scenario 1. "Kapitaalvernietiging weegt niet op tegen de de duurzaamheid en efficiency van ledlampen. Voor hetzelfde geld staan de die vuile lampen meet lood erin nog dertig jaar." Een directe overgang naar ledverlichting kost wel 400.000 euro extra, zo staat in het Beheerplan 2017-2021.

Daarom keerden alle andere sprekers keerden zich tegen scenario 1. "Wij vinden het niet kunnen om nog goede verlichting weg te gooien", vond Eric van der Spelt (D66). "Wij zijn als partij voor duurzaamheid, maar niet ten koste van kapitaalsvernietiging."

Voor wethouder Cors Zijlmans was het een duidelijke zaak: "Het voorstel is om scenario 3 aan te nemen: gefaseerde overgang. In 2012 hebben alle lampen in de openbare ruimte ledverlichting."

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
543 stemmen