Volledig scherm

Hartje Breda: zwembad in ’t Valkenberg

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Als ’s middags de temperatuur verder stijgt en ’t Valkenberg langzaam maar zeker volstroomt met zonaanbidders en schaduwzoekers, verwacht je ieder moment een plons te horen. De fontein spuit uitdagend verkoelend water hoog de lucht in, maar geen mens die de sprong in de vijver waagt. Alleen wat hoentjes zwemmen er rond, gadegeslagen door een peloton ganzen.

„Dat water is hartstikke smerig”, weet een vaste klant. „Komt door die ganzen. Toen ik hier kwam wonen drie jaar geleden, zaten er maar een stuk of vier in het park. Nu zijn het er misschien wel zestig. Elk jaar komen ze terug, en het worden er steeds meer. Die beesten schijten het water helemaal onder.”

Iets verderop ligt op het grasveld een onbemand blauw kinderzwembadje. Afmetingen 211 x 132 x 46 centimeter. Tessa en Mick fietsen af en aan van huis naar park en vullen met een bak het badje met fris leidingwater. Echt snel gaat het niet. Maar het idee is wel goed natuurlijk. „Een vriend van ons, Walter, heeft het bedacht, hoor. Hij heeft het badje gekocht.”

Walter drukt blijkbaar even zijn snor, hij laat Mick en Tessa zweten. De vrienden kennen elkaar van het NHTV, waar ze vrijetijdsmanagement studeren. Dat verklaart dit briljante idee! „Als het bad straks gevuld is, gaan we lekker barbecuen, hier in het park”, zegt Mick met voorpret in zijn stem. Dat het later op de dag wel eens kan gaan regenen, heeft de optimist bewust niet ingecalculeerd.

Wie weet, zetten de jonge studenten wel een trend en gaan we in de toekomst meer zwembadjes zien in het Valkenberg. Of de gemeente daar blij mee zal zijn, is een tweede, Mick is er wel degelijk voor te porren. „Misschien kunnen we een festival organiseren met allerlei zwembadjes, dat lijkt me wel wat!” (JH)

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen