Volledig scherm

Hartje Breda: zoektocht naar een kunstenaar

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Wie aan de Belcrumzijde voor het station staat, ziet bij de entree van het nieuwe belastingkantoor een bijzondere kunsttoepassing op het plafond. Vooral bij nacht is het prachtig, dan zorgen de gekleurde lampen voor een magisch effect. Alienachtige figuurtjes sieren het plafond. En veel tekst, in plechtstatige stijl. Wie zou dat gemaakt hebben? En wat is de boodschap?

Dat blijkt nog niet zo simpel te achterhalen. Wat volgt, is een telefonische odyssee. Van het kastje naar de muur.

Een woordvoerder van de gemeente Breda verwijst eerst naar zijn collega bij ProRail,de eigenaar van het station. Wat later volgt een correctie: “De kunsttoepassing is van het Rijksvastgoedbedrijf.”

We bellen het 06-nummer van de communicatieadviseur, maar zij is op vakantie in het buitenland en kan zo geen antwoord op de vraag geven. We belanden via de website van het Rijksvastgoedbedrijf bij de woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. “U moet niet bij ons zijn, maar bij NS Vastgoed, wij huren het pand alleen maar, zij zijn verantwoordelijk voor eventuele kunstuitingen.”

De afdeling public relations van NS Vastgoed komt via de mail met een antwoord! “Ik heb als naam Thijs Derks doorgekregen. Volgens mij is hij de kunstenaar. Wellicht heeft hij antwoord op je vragen.”

Google levert een hoopgevend resultaat op. Thijs Derks is inderdaad een beeldend kunstenaar, en woonachtig in ’t Ginneken! Alleen staat op zijn site een ander telefoonnummer dan wat de NS-man doorgegeven heeft... We bellen toch dat nummer. “Dit is de voicemail van Derk Thijs…”

Geen Thijs Derks, maar Derk Thijs, dus. Kunstenaar te Amsterdam. Hij is onze man! Als we hem een dag later aan de lijn krijgen, vragen we eerst wie nou zijn opdrachtgever is? “Het Rijksvastgoedbedrijf.” Dus toch…

Lees het bijzondere verhaal van het op een 14e eeuwse Toscaanse muurschildering geïnspireerde kunstwerk van Derk Thijs zaterdag in de papieren versie van BN DeStem, rubriek Hartje Breda.

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
RUST
2-2
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
14:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1012 stemmen