Volledig scherm

Hartje Breda: Zeg, ken jij de mosselpan?

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

De tijd dat we moesten wachten op de r in de maand is al lang voorbij. Mosselen zijn vrijwel het hele jaar beschikbaar voor consumptie. Behalve in de periode dat ze zich voortplanten, globaal van april tot en met juni.

En dus lokt horecagroothandel Sligro donderdag en vrijdag klanten met ‘de grootste mosselpan ter wereld’. Culinair adviseur Stef Prinsen staat bij die mega-pan en deelt gastvrij overheerlijke gekookte mosselen uit. Met brood en sausjes.

De kolossale blikvanger stamt uit 2008, vertelt hij. “Gemaakt van een ronde vrachtwagentrailer, waar vloeistof in vervoerd werd. Hij is doormidden gesneden en er is een echte mosselpan van gemaakt. Je moet er maar opkomen.”

De pan heeft een diameter van 2.08 meter, is 1.86 meter hoog en heeft een buikomvang van 7 meter. Daarmee heeft het kooktoestel met drie ingebouwde branders een plekje veroverd in het Guinness Book of Records. “Er kan 1.100 kilo mosselen tegelijk in”, vertelt Prinsen trots.

Dat doet hij deze keer niet. In de pan staan enkele kleinere exemplaren en daarmee worden de mosselen gekookt. De groothandel herhaalt deze traktatie ook niet jaarlijks, anders is de aardigheid er van af. Ze wisselen het af met andere lokkertjes op de parkeerplaats. Een driedaagse barbecue, een high wine event, noem maar op.

Prinsen merkt op de eerste dag van deze stunt dat mensen speciaal voor de gratis mosselen een bezoekje brengen aan de zaak. Van een culinair adviseur verwacht je dat ook hij een lekkerbek is. Kost het hem dan geen moeite om van de mosselen af te blijven met zo’n grote joekel in de nabijheid? “Nee hoor. Ik vind de geur heerlijk, maar zal nooit een heel bord opeten. Ik probeer het wel ieder jaar, het gaat steeds beter. Als mosselen in een gerecht zijn verwerkt, plukte ik die er vroeger uit en legde ze apart, nu eet ik ze op. Mosselen moet je leren eten.”

Dat kunnen klanten vrijdag ook nog bij de Sligro, nabij de Woonboulevard, van 10.00 tot 16.30 uur. (JH)

poll

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

Op Black Friday zijn veel producten goedkoper, daar ga ik zeker van profiteren.

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
1133 stemmen