Volledig scherm
Sophie Clement (links) en Yasemin Erikli.

Hartje Breda: witte tanden in het verzorgingshuis

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Gezonde mooie tanden. Zo heet het Bredase collectief en daar streven ze ook naar. Op het zorgmarktje bij verzorgingshuis Elisabeth valt het oog van de bezoeker als eerste op het kraampje met de gebitten.

Sophie Clement en Yasemin Erikli hebben een strategisch uitstekende plek, tussen ingang en liften naar de diverse afdelingen.

De twee volgen een opleiding mondzorgkunde in Nijmegen. Sophie komt uit Breda, vandaar dat ze hier zijn. Om ‘Gezonde mooie tanden’ te promoten, geven ze eerlijk toe. Maar ook omdat dit zo’n ontzettend leuke doelgroep is, zeggen ze, doelend op de bejaarde bewoners.

De twee jonge studentes trekken in hun witte jassen en met hun hagelwitte tanden duidelijk het meeste volk aan op de zorgmarkt, waar je onder meer ook een gehoortest kan doen. Yasemin en Sophie geven advies over mondverzorging. Het gaat niet alleen om kunstgebitten, net zo goed over ‘echte’ tanden. “Ook 80- of 90-jarigen hebben vaak nog eigen elementen”, legt Sophie uit.

Maar zelfs als je een kunstgebit hebt, kan een regelmatige consultatie geen kwaad. “De kaak kan slinken, waardoor een gebit minder goed past. Of er kunnen blaartjes ontstaan. Zit een gebit niet goed, dan kan dat eetproblemen opleveren”, zegt Yasemin, die vervolgens een dame met rollator vriendelijk te woord staat.

Het geduld van de meisjes is lovenswaardig. “Eén mevrouw is al drie keer langs geweest en vroeg telkens waarom we hier zijn. We weten dat hier ook dementerende mensen wonen, daar houd je rekening mee.”

Soms moeten ze wel lachen. Om een man, die spontaan zijn gebit uit doet. Als geintje. Of om een andere ‘klant’, die werkelijk denkt dat de prothese ter plekke een onderhoudsbeurt krijgt. En, het blijven natuurlijk Nederlanders, veel mensen denken dat ze een gratis tandenborstel krijgen. Ook dat zit er niet in. Wel gratis advies. Plus die lach van de mondhygiënistes in wording, met een Colgate-ring van zelfvertrouwen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo sc HeerenveenHEE
15'
0-1
FC UtrechtUTR
away logo
home logo AjaxAJA
14:30
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
16:45
Fortuna SittardFOR
away logo

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1324 stemmen