Volledig scherm
Gemma van den Maagdenberg Van Valkenburg met de bel © Foto Steven van Beek

Hartje Breda: Wie neemt het stokje over van Gemma?

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Gemma van den Maagdenberg Van Valkenburg klingelt met een brede grijns aan een bel, de kerstverlichting in de bomen van de Spoorwaai gaan aan. Er klinkt applaus. Kleinzoon Brandon Ramos kijkt trots, wethouder Alfred Arbouw klapt gemeend in z’n handen. Het is Gemma’s laatste dag, een officieel afscheid. Ze treedt af als voorzitster van de wijkraad Spoorkwartier.

Ze is alweer 75 jaar. Was er gelijk bij toen in 1989 de Stichting Spoorbuurt werd opgericht, woont ook al 28 jaar in de buurt. “Ik heb me altijd met hart en ziel ingezet. Het is veel praten, politiek blijven, de juiste mensen leren kennen. Het is me gelukt om echt in contact te komen met de gemeente. Ik werd gehoord en kreeg zaken voor elkaar.”

Het meest trots is ze op de herstructurering van het Valkenberg. “We hebben daar een volwaardige stem in gehad, het is prachtig hoe deze is aangepakt.” Toen de verlichting aan de Willemstraat werd vernieuwd, trok ze de stoute schoenen aan en met succes: deze feestelijk ogende verlichting hoefde niet weggegooid te worden, maar mocht gerust in de bomen van het hofje hangen. ’s Nachts gaat het aan, en alleen in de wintermaanden.

Een klein hofje, waar kerstverlichting in de donkere dagen een zekere sfeer geeft. Feestelijk geopend met een wethouder, we hebben hier met een grande dame te maken. “En terecht”, aldus een overtuigde Arbouw.

“Ik ben hier voor Gemma. Deze vrouw heeft zich fantastisch ingezet voor deze buurt, is overal bij betrokken geweest, was altijd enorm goed voorbereid en heeft zichzelf laten horen. Ze zal door ons de gemeente Breda zeker gemist worden.”

Zijzelf besloot te stoppen als het nieuwe station helemaal voltooid was. “Dan vind ik het mooi geweest. Het is nu aan een ander om het stokje over te nemen.”

Dat stokje is nog onaangeroerd: voor Gemma is vooralsnog geen opvolger opgestaan.

poll

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

Voetbalclub VVV-Venlo geeft goede voorbeeld: stadionverbod voor racistische fans

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
463 stemmen