Volledig scherm

Hartje Breda: We zijn halve Belgen

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Voor onze Zuiderburen begint het EK voetbal maandagavond echt. Dan spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd, tegen Italië. Bredanaars worden ook wel halve Belgen genoemd, dus moet er ook hier alsnog enige EK-koorts voelbaar moeten zijn.

Bij café De Mot heeft uitbater Wytze Quispel al vroeg vlaggetjes met de Belgische driekleur op de terrastafels gezet. Ook binnen is het roood-geel-zwart versierd. “Je moet toch wat zonder het Nederlands elftal”, zegt hij nuchter. Hij heeft geen idee of het ’s avonds druk zal worden. “Maar elke tien bier extra is meegenomen.” Zaterdagmiddag spelen de Belgen weer en daarna nog een keer op woensdagavond. “Normaal ben ik dan dicht, maar afhankelijk van de resultaten van de Belgen ga ik dan misschien ook wel open.”

Café Bruxelles is natuurlijk aan zijn naam en stand verplicht om uit te pakken met de Rode Duivels. Medewerkster Femke van Hemert is tussen de middag al druk bezig. Ballonnen hangen binnen en buiten, een groot uithangbord siert de gevel, straks wordt een pyramide gebouwd van mini-Duvelglazen, er wordt ’s avonds een Jupiler-barbecue verloot en er liggen speciale shirts klaar. “Met het personeel gaan we ook in de Belgische kleuren verkleed, ik denk dat het wel gezellig druk gaat worden”, zegt ze. De wedstrijd is op liefst vijf beeldschermen te volgen in het bruine café-restaurant. Dat vanavond zal schudden op zijn grondvesten als Kevin de Bruyne en co winnen. Want dan winnen wij in Breda ook een beetje, als halve Belgen. (JH)

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1005 stemmen