Volledig scherm
Unie’ Archieffoto uit de jaren 1950. Vanuit het noorden gezien: links de (oude) Vlaszak, rechts de Veemarktstraat. Foto Stadsarchief Breda

Hartje Breda: Waar is de plaquette uit de Bredase binnenstad van Elvis' manager Colonel Parker?

BREDA - Dries van Kuijk, Elvis-manager colonel Parker, werd zondag exact 107 jaar geleden geboren in Breda. 

Dat wordt niet uitbundig gevierd, zoals in 2009, toen het exact honderd jaar geleden was dat Driesop Vlaszak 18 ter wereld kwam. Zo trots zijn we nou ook weer niet op Van Kuijk, die weliswaar het ‘merk Elvis’ zo groot maakte dat Presley anno 2016 nog altijd The King wordt genoemd, maar zelf toch vooral het imago had van een schimmige zakenman.

In 2009 werd te midden van de festiviteiten in Breda desondanks een plaquette opgehangen om hem te herdenken. Niet op Vlaszak 18 (gesloopt), maar aan de voorgevel van Veemarktstraat 66. Van Kuijks geboorteplek was volgens fanclub Elvis Matters daar het achterhuis van.

Thans huist er boetiek Penn & Ink, maar er is geen plaquette te zien. Dat kan kloppen; in 2009 mocht deze maar vier dagen aan de gevel hangen ‘en het monumentale pand op geen enkele wijze beschadigen’, meldde BN DeStem. Binnen mocht hij wel een plekje krijgen, maar hij is onvindbaar. Waar de plaquette gebleven is, de verkoopster heeft geen idee. De link van het pand met Elvis ontlokt een welgemeend ‘wow’, al voegt ze er aan toe dat ze meer fan is van Prince dan van The King. Ook de pandeigenaar tast wat de gedenkplaat betreft in het duister.

Zo erg is dat nou ook weer niet. Elvis is onsterfelijk en zodoende zal - zeker in Breda - ook de naam van Dries van Kuijk voortleven. Met of zonder plaquette. 

Ofwel: wie weet waar de plaquette van Colonel Parker is?

Volledig scherm
© Archief BN DeStem

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
127 stemmen