Volledig scherm
AFTRAP BIJ BUURTHUIS ONS SUPERVRIJWILLIGER ROSINE ANTERSIJN VERTREKT VOOR EEN ESTAFETTE NAAR DEN HAAG © FOTOGRAAF: EDWIN WIEKENS - PIX4PROFS

Hartje Breda: Vrijwilligers zijn superbewoners

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Vrijwilligers die zich inzetten voor de wijk zijn superbewoners. En die superbewoners uit het hele land kwamen dinsdag samen voor de aftrap van de landelijke estafette bij buurthuis ONS in Breda. Met deze estafette willen de vrijwilligers aandacht vragen voor het werk dat ze doen. Maar ze hopen vooral dat het voor hen makkelijker wordt om dat werk uit te voeren.

En dat is nodig, volgens Pleuni Koopman, van het Landelijk Samenwerkingsverband Active Bewoners (LSA), die de estafette organiseert. „We hebben aan vrijwilligers gevraagd wat ze missen en wat ze graag anders zouden zien. Dit hebben we samengesteld in vijf concrete voorstellen, de BewonersAgenda. Deze voorstellen moeten er voor zorgen dat vrijwilligers meer ruimte en kansen krijgen, zonder tegengewerkt te worden door bepaalde regelgeving.” Door middel van de estafette moeten deze voorstellen op de politieke agenda komen.

De superbewoner die start met de estafette is Rosine Antersijn (57). Ze is een actief vrijwilligster in Breda. Ze vindt het goed dat deze estafette georganiseerd wordt: „Vrijwilligers zijn heel erg belangrijk voor de samenleving. Ze zouden daarom ook in een warm bad terecht moeten komen. Dat is nu nog niet altijd het geval.”

De estafette zal eindigen in Den Haag, waar de voorstellen door de superbewoners overhandigd worden aan de Tweede Kamer.

Antersijn hoopt dat ze er daar iets mee gaan doen: „Vrijwilliger zijn is een dankbaar beroep. Er is niets zo mooi dan mensen op deze manier te kunnen helpen.”

Ze wil er daarom ook nog lang niet mee stoppen. „Al moet ik in een rolstoel, dan wil ik gewoon een elektrische. Want vrijwilligerswerk, dat zal ik blijven doen.”

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1295 stemmen