Volledig scherm

Hartje Breda - Voormalig kantoor BN DeStem gaat eindelijk tegen de vlakte

Van 1980 tot 2014 was het hoofdkantoor van (BN) De Stem gevestigd aan het Spinveld in Breda. Binnenkort wordt het vervallen, leegstaande pand dan eindelijk afgebroken.

Dit verhaaltje hoort eigenlijk in een andere rubriek: ‘Gebroken Hartje Breda’. Van 1980 tot september 2014 had deze krant haar hoofdkantoor aan Spinveld 55. Eerst verdween de drukkerij, later volgden de andere afdelingen. Terwijl wij neerstreken in Etten-Leur, bleef het pand staan. Leeg. Het was eigendom van de BVR Groep in Roosendaal, maar belandde na een faillissement in 2013 in handen van curator Hans Albers van Next Advocaten in Tilburg.

Bijna 2,5 jaar na onze verhuizing loop ik het gebouw weer binnen. Het is een ware ruïne, lijkt door een aardbeving getroffen. Dak en muren lekken, het vocht van de vloer trekt in mijn schoenen. Ramen en deuren zijn ingeslagen, stukken plafond hangen aan slierten, wachtend op hun definitieve val. Ik slik een brok in mijn keel weg.

Daar waar onze receptionistes zaten, lijkt een bom ontploft. Boven is het niet anders. De redactie, de plek waar ik zo’n groot deel van mijn leven doorbracht, is een en al troosteloosheid. Alleen de rode pilaren geven de schimmige ruimte nog enige kleur.

Curator Albers heeft goed nieuws. ,,Het pand is eindelijk verkocht. De transactie moet nog langs de notaris, dus ik mag geen naam noemen. Ik weet wel dat het gebouw afgebroken wordt, maar niet wat er voor in de plaats komt.”

Nog even kijk ik rond, stap voorzichtig over de soppende vloerbedekking en zie de lamellen spookachtig meedeinen met de tocht.

Ik passeer de plek van de koffieautomaat en weet nog precies de codes van toen. Doe mij maar 11S, een grote, zwarte bak troost.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag, donderdag en zaterdag in uw krant.

Volledig scherm

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
767 stemmen